ADVERTISEMENT
News

Ce se întâmplă dacă primești prima doză de vaccin Pfizer și rapelul cu Moderna. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Autor: Adrian Baciu | 09.02.2021 | 20:43
Ce se întâmplă dacă primești prima doză de vaccin Pfizer și rapelul cu Moderna. Explicațiile medicului Adrian Marinescu
Ce se întâmplă dacă primești prima doză de vaccin Pfizer și rapelul cu Moderna. Explicațiile medicului Adrian Marinescu. Sursa foto: colaj Fanatik

Ce se întâmplă dacă primești prima doză de vaccin Pfizer și rapelul cu Moderna? Iată o întrebare extrem de frecventă apărută în spațiul public în această campanie de vaccinare la care medicul Adrian Marinescu oferă un răspuns lămuritor.

ADVERTISEMENT

Doctorul infecționist de la Spitalul ”Matei Balș” din Capitală liniștește populația și spune că o eventuală combinare a două seruri, la prima doză și la rapel, nu îi va pune în pericol viața pacientului.

Unica problemă care ar putea apărea dacă acest procedeu s-ar întâmpla este o posibilă scădere a gradului de imunitate față de o posibilă infectare cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă primești prima doză de vaccin Pfizer și rapelul cu Moderna

Medicul Adrian Marinescu dă asigurări că o eventuală combinare a două vaccinuri anti-Covid 19 nu îi va pune în pericol viața pacientului care se află în această situație.

Pe de altă parte, doctorul de la Institutul ”Matei Balș” spune că este posibil ca imunitatea pe care o oferă două doze diferite de vaccin să nu fie atât de ridicată ca în situația în care rapelul este făcut cu același ser folosit la prima doză.

ADVERTISEMENT

”Nu îi pune sănătatea în pericol, cele două vaccinuri funcționează pe baza aceleiași tehnologii. Nu îmi dau seama însă dacă eficacitatea va fi aceeași, pentru că toate testele de siguranță pe care le avem se referă la vaccinarea cu același ser.

În orice caz, ăsta trebuie să fie un semnal de alarmă, atât pentru cetățeni, cât și pentru centrele de vaccinare. Îl putem lua ca pe un experiment, va fi cu siguranță monitorizat atent, iar rezultatul va fi interesant de văzut”, a spus medicul Adrian Marinescu, de la Institutul ”Matei Balș”, conform Libertatea.

ADVERTISEMENT

Pacient din România, vaccinat cu Pfizer la prima doză și cu Moderna la rapel

Declarația lui Adrian Marinescu vine în contextul în care, chiar marți, 9 februarie, unui pacient în vârstă de 69 de ani din Târgu Jiu i-a fost administrat, din greșeală, un vaccin Moderna la rapel, deși la prima vaccinare fusese imunizat cu ser de la Pfizer.  Deocamdată, bărbatul se simte bine, a rămas sub monitorizare medicală și nu are nici o modificare a stării de sănătate.

Cum s-a ajuns la această confuzie? Potrivit celor de la DSP, asistenta a declarat că l-a întrebat pe om dacă se află la prima doză. Răspunsul acestuia a fost afirmativ, iar bărbatului i s-a administrat serul greșit. Eroarea a fost constată când au văzut adeverința.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!