Te-ai gândit vreodată să pui fasolea la înmuiat în bere în loc de apă? Poate la prima vedere nu pare o idee chiar atât de bună. Totuși, rezultatul final s-ar putea să te uimească. Mulți bucătari folosesc un astfel de truc, iar preparatul este cu adevărat unul delicios.
În România, fasolea și ciolanul sunt două preparate vedetă. Le regăsim la unele evenimente, în târguri și nu numai. Pentru cei care vor să o consume simplă există și aici soluții. Înainte de toate însă ar fi bine să urmăm trucul pe care bucătarii îl recomandă.
Dacă vrei ca fasolea simplă să fie mai aromată și gustoasă, atunci pune-o la înmuiat în bere. Această rețetă este des întâlnită în Bulgaria. După multe încercări, bucătarii au ajuns la concluzia că fasolea poate fi mai delicioasă decât dacă este înmuiată în apă.
Iar conform acestora, fasolea poate fi înmuiată în bere și atunci când o gătim alături de carne. La final ne vom bucura de un gust cât se poate aromat, dar și fin. De asemenea, s-ar putea să și uităm că aceasta a stat înmuiată în bere înainte.
Acum că știm ce avem de făcut pentru un gust fin, este bine să știm și cum preparăm cea mai delicioasă iahnie de fasole. Pentru că suntem în perioada postului, aceasta poate fi o rețetă pe care oricine o poate încerca. Avem nevoie de următoarele ingrediente:
Cei care au preparat până acum fasolea știu deja care sunt pașii. Fasolea se lasă la înmuiat în apă rece seara, până a doua zi. O poți înmuia însă în bere, dacă trucul de mai sus te-a convins. A doua zi, fasolea se spală cu apă rece și se pune la fiert într-o oală.
Aceasta se lasă la fiert timp de o oră, iar mai apoi se schimbă apa. Următoarea apă o vom păstra, iar după primele clocote adăugăm ceapa, morcovii, dar și țelina, tăiate în sferturi. Lăsăm compoziția la fiert în continuare, până când boabele de fasole se înmoaie.
Iar între timp ne apucăm să călim ceapă tocată mărunt. Deasupra se adaugă un praf de sare, iar mai apoi se stinge cu jumătate de pahar din supa de la fasole. O lăsăm să se mai înmoaie, puțin apoi o adăugăm peste fasole, alături de boabele de piper și foaia de dafin.
De asemenea, tot acum este momentul în care adăugăm și pasta de tomate, care trebuie dizolvată în jumătate de cană cu supă de fasole. Preparatul nostru mai trebuie să fiarbă la foc mic până scade sosul. Se adaugă apoi, sare, piper, sau alte condimente după gust, iar rețeta este gata.