News

Ce se întâmplă dacă spargi, pierzi sau înstrăinezi tableta dată de şcoală. “Au apărut deja pe OLX la vânzare, unele au fost amanetate”

24.09.2020 | 17:54
Ce se intampla daca spargi pierzi sau instrainezi tableta data de scoala Au aparut deja pe OLX la vanzare unele au fost amanetate
Tabletele vor fi incredintate elevilor si parintilor dupa semnarea unui contract de comodat foto: Roxana Gagiu
ADVERTISEMENT

Anul şcolar 2020-2021 a început pe 14 septembrie cu o mulţime de schimbări. Pandemia obligă elevii şi cadrele didactice să respecte reguli stricte pentru a ţine virusul la distanţă. O parte dintre copii învăţă de acasă, alţii în sistem hibrid, în timp ce unii merg în bănci la şcoală.

Din faţa calculatorului au început cursurile în jur de 100.000 de elevi. Ministrul Educației, Monica Anisie, spunea la început de an şcolar că 87,7% dintre copii au tablete şi laptori. Unele sunt cumpărate de părinţi, în alte cazuri sunt primite de la autorităţile locale, inspectorate sau chiar de la şcoală.

ADVERTISEMENT

Elevii care au primit gratuit tablete şi-au luat angajamentul că vor avea mare grijă de ele, în caz contrat părinţii sunt buni de plată. Nu este cazul când tableta se strică sau are vreo problemă de soft. Atunci se foloseşte garanţia şi tableta este reparată.

Ce se întâmplă dacă distrugi tableta primită de la şcoală

Elevii care provin din medii defavorizate sau elevii care nu au avut în casă niciun dispozitiv electronic cu conexiune la INTERNET au primit gratuit tablete pentru a putea învăţa de acasă. Acestea au fost oferite de primărie, inspectorat sau şcoală, după caz, dar toate au fost încredinţate elevilor şi părinţilor după semnarea unui contract de comodat, care are ca obiect darea în folosinţă gratuită a dispozitivului electronic cu conexiune la internet.

ADVERTISEMENT

Contractul este făcut pe un an şcolar, cu posibilitatea prelungirii acestuia până la finalizarea studiilor în unitatea de învăţământ respectivă. Elevii trebuie să aibă grijă de tableta primită, să o folosească doar pentru şcoală, să nu o împrumute sau să o vândă altcuiva, iar în caz de distrugere sau pierdere, părintele trebuie să suporte cheltuielile.

Modelul de contract pe care parintii il vor completa ca sa primeasca tabla pentru Scoala Online
Elevii primesc gratuit tablete, dupa semnarea unui contract de comodat

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat pentru FANATIK că toţi copiii şi părinţii trebuie să înţeleagă faptul că s-au făcut eforturi mari pentru ca începutul de an şcolar să se poată face şi în mediul online.

ADVERTISEMENT

“Este normal să le plătească dacă le distrug. Este un bun dat, sunt pe inventar. Statul nu poate da moca câte o tabletă. Eforturile sunt considerabile astfel încât copiii să aibă dispozitive, nu pentru părinţii inconştienţi care iau tabletele şi se duc cu ele să le amaneteze sau le vând pe internet. Dacă tableta se strică, şcoala are garanţie la ea şi se poate repara. Plăteşti doar dacă deteriorezi tu bunul. Nu se pune problema dacă se blochează sau nu merge ceva din soft, nu se pune problema de aşa ceva. Copilul trebuie să o folosească şi după ce termină şcoala trebuie să o dea înapoi. Este o situaţie delicată, dar pe de altă parte îi dai tableta să aibă grijă de ea şi să o folosească, nu să o spargă”, a declarant Cristache.

Tabletele primite de elevi la şcoală, scoase la vânzare de părinţi

Strigător la cer este faptul că imediat cum tabletele au fost predate copiilor, mai mulţi părinţi au scos la vânzare dispozitivele pe Internet sau le-au dus la amanet pentru a lua rapid bani pe ele.

ADVERTISEMENT

“Au apărut deja pe OLX tablete la vânzare, unele au fost amanetate. Aşa sunt unii părinţi. Marea majoritate a celor din social care întind mâna nu vor să se ducă la muncă, dar de fumat şi băut nu se lasă. Să nu gândim cât sunt ei de săraci. Într-un an de zile, cu banii de pe ţigări şi băutură, cumpără două tablete, nu una”, a spus supărat președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Mai mulţi bani pentru tablete şi laptopuri

Senatul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă prin care suma pentru achiziţionarea de laptopuri şi tablete pentru uz şcolar a fost majorată la 150 milioane euro, faţă de 100 de milioane.

“Se aprobă achiziţionarea de tablete/laptopuri pentru uz şcolar cu acces la internet (…) necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul online în limita a 150 de milioane de euro (n.r. şi nu 100 de milioane de euro, forma Guvernului), din care contribuţia Uniunii Europene este de 131.250.000 (n.r. faţa de 87.500.000 de euro) iar contribuţia naţională este de 18.750.000 euro (faţă de 12.500.000 euro). (…) Finanţarea achiziţiei echipamentelor IT mobile de tip tabletă/laptopuri pentru uz şcolar se acordă unităţilor şcolare prin granturi din fonduri externe nerambursabile până la valoarea de 200 de euro/tabletă, respectiv 500 euro/laptop pentru uz şcolar. în valoarea de achiziţie a tabletelor laptopurilor pentru uz şcolar vor fi incluse şi cheltuielile cu abonamentul lunar la internet pentru o perioada de minimum 24 de luni”, se arată în forma Ordonanţei amendate de Senat.

ADVERTISEMENT
Tags: