News

Ce se întâmplă dacă un elev face COVID-19! Măsurile care sunt luate imediat

18.05.2021 | 13:23
Ce se intampla daca un elev face COVID19 Masurile care sunt luate imediat
Peste 156 de mii de elevi din București revin de miercuri în școli. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce se întâmplă dacă un elev face COVID-19 după ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis revenirea acestora în școlile din București. 

Vă readucem aminte că în Capitală a fost atins din nou o rată a infectării cu noul coronavirus de sub 1 la mie. Era astfel de așteptat ca întoarcerea în școli să se petreacă destul de repede.

ADVERTISEMENT

Chiar și ministrul Educației, Sorin Câmpeanu declarase că este posibil ca de miercuri să se revină în unitățile de învățământ.

Ce se întâmplă dacă un elev face coronavirus!

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe nu se poate dispune chiar atât de ușor.

ADVERTISEMENT

Concret, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar mai întâi se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.

Sursa foto – EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO

Atenție, însă! În situaţia în care în sala respectivă cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Practic, elevii din schimbul următor își vor desfășura cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

Ce fac elevii mai mari dacă sunt pozitivi COVID-19

Dacă ne raportăm la cazuri de COVID-19 apărute într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal atunci este imperios necesar să se efectueze ancheta epidemiologică și testarea contacților.

ADVERTISEMENT

Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.

La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă din unitățile de învățământ enumerate mai sus, se suspendă automat cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cu toate acestea, dacă în sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire. Ceilalți se vor întoarce după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

De asemenea, DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

Ce se întâmplă cu profesorii care fac  COVID-19

În mod evident oamenii se întreabă și ce se întâmplă cu profesorii care se infectează cu SARS-CoV-2, dar și cadrele didactice auxiliare sau nedidactice. Toți au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cele două instituții, în urma anchetei epidemiologice, vor stabili care sunt contacții direcți ai acestora și vor decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ.

Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISMB și al DSP/DSPMB. În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online

Ce spune prefectul Capitalei despre reîntoarcerea elevilor

Alin Stoica, prefectul Bucureștiului spune că este menţinută obligaţia purtării măştii pe o rază de 50 de metri în jurul şcolii pentru cei care staţionează acolo, nu pentru trecători.

Regulile care trebuie respectate în şcoli sunt aceleaşi precum distanţarea între copii, purtarea măştii, aerisirea claselor, dezinfectarea spaţiilor, lucruri prevăzute în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, măsuri care sunt deja în vigoare.

„Da, copiii care prezintă certificate şi în continuare trebuie să rămână acasă, evident avem cazuri de genul acesta, vor trebui să beneficieze şi ei de educaţie, în continuare înveţe online. Situaţia de ieri v-am pus-o la dispoziţie.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Sunt câteva mii de elevi care învaţă online, din diverse motive, medicale sau de altă natură. Acea decizie este în continuare în vigoare. Pe o rază de 50 de metri, toată lumea care staţionează este obligată să poarte mască. Deci nu trecătorii, ci cei care staţionează pe acea rază, în speţă părinţii care îşi aşteaptă copiii.

Sunt regulile care se aplică şi astăzi, pentru că ştim că jumătate dintre copii erau deja în regim fizic şi anume distanţarea între copii, purtarea măştii, dezinfectare spaţiilor, aerisirea claselor, care este şi ea foarte importantă. Toate lucrurile care sunt prevăzute deja în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii sunt în continuare în aplicare”, a afirmat Alin Stoica marţi după şedinţa CMBSU.

ADVERTISEMENT
Tags: