Un specialist a explicat ce se întâmplă atunci când consumi un kilogram de nectarine cu pesticide săptămânal. Când se poate ajunge, de fapt, la riscuri mari?
Recent, 24 de kilograme de nectarine au fost retrase de la vânzare, dintr-un cunoscut lanț de supermarketuri. La analize s-au constatat valori de pesticide peste limita admisă, acesta fiind motivul retragerii.
Directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, Alexandru Cârc, a explicat la ce riscuri ne putem expune dacă se întâmplă să consumăm astfel de produse.
Fructe din Turcia, și anume “nectarine cu pulpă galbenă”, au fost retrase de la comercializare de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Nivelul de pesticide din acestea, mai exact a substanței Imidacloprid, a fost depășit, după cum arată un comunicat al ANPC.
După ce verificările desfășurate la nivel național, la marile lanțuri de retail, au fost extinse, inspectorii ANPC au prelevat probe de fructe și legume din import.
Acestea au fost analizate în laborator pentru a determina nivelul de substanțe conținute și care pot fi periculoase pentru consumatori. Nectarinele menționate anterior au fost comercializate de lanțul de magazine Penny.
În cazul în care este consumată o cantitate mai mare de nectarine cu pesticide, se poate ajunge la probleme mai grave. Ar fi vorba, însă, de mai mult de un kilogram pe săptămână.
“Am lucrat mai multe probe. Aceasta a fost o probă ale cărei limite legale pentru Imidacloprid au fost depășite. Din punct de vedere al toxicității la acest nivel, consumul normal de nectarine nu transformă nectarina într-un produs toxic.
Dacă mâncăm o nectarină, două, un kilogram de nectarine pe săptămână nu o să avem probleme toxicologice. Dacă consumăm cantități, să spunem, deosebite, cantități mai mari din acest produs, poate 2 kg/zi în fiecare zi există un risc toxicologic”, a explicat Alexandru Cârc la Antena 3 CNN.
Specialistul a mai spus, totodată, că nectarinele descoperite nu au reprezentat un risc major. Cu toate acestea, nu trebuie consumate, chiar și în aceste condiții.
“Există niște analize de risc pe care și noi și cei de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară le putem face. Sunt analize de risc făcute în baza unor calcule, să spunem, europene, introducând valoarea obținută în acea analiză de risc.
Produsul nu a reprezentat un risc major. Asta nu înseamnă că produsul trebuie consumat, nu înseamnă că produsul trebuie lăsat pe piață”,