Life

Ce se întâmplă, de fapt, când îți trosnești degetele. Este sau nu periculos pentru articulații

Ce se întâmplă dacă își trosnești degetele? Ce cauzează acel sunet care se aude și cât de dăunător poate fi obiceiul pentru articulații.
17.02.2025 | 18:06
Ce se intampla de fapt cand iti trosnesti degetele Este sau nu periculos pentru articulatii
Ce se întâmplă dacă îți trosnești degetele. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă atunci când îți trosnești degetele? Încă din copilărie suntem avertizați ca acest obicei ar putea conduce la probleme de sănătate, dar specialiștii au oferit explicații despre acest mit.

Ce se întâmplă dacă îți trosnești degetele

Trosnitul degetelor este o practică care a stârnit multe controverse de-a lungul timpului. Senzațiile resimțite în acele momente pot varia de la o ușoară eliberare de tensiune până la un simplu obicei necontrolat, iar mulți oameni o fac fără să fie pe deplin conștienți de acest lucru.

ADVERTISEMENT

Când eram copii, părinții ne avertizau adesea că acest obicei poate duce la umflarea degetelor sau chiar la dezvoltarea artritei, un mit care s-a răspândit larg. Astfel, mulți dintre noi am crescut cu teama că acest gest poate cauza daune pe termen lung.

Cu toate acestea, studiile recente și opiniile medicilor au demonstrat că nu există dovezi clare care să susțină legătura dintre trosnirea degetelor și apariția artritei, iar acest obicei, deși poate provoca disconfort la nivelul articulațiilor, nu este în mod direct dăunător.

ADVERTISEMENT

„Trosnitul degetelor prea frecvent sau prea agresivă poate duce, în timp, la instabilitate articulară, prin întinderea excesivă a ligamentelor şi tendoanelor din jur”, a dezvăluit Dr. Diana Girnita, fondator al Rheumatologist OnCall şi specialist în reumatologie, într-un interviu acordat pentru Health Digest. 

De ce se aud trosnituri

De altfel, sunetul puternic care se aude când îți trosnești degetele nu provine de la oase, ci este vorba despre o reacție fiziologică ce are loc în interiorul articulației. Experții în reumatologie folosesc termenul „crepitus” pentru a desemna acele sunete inofensive care provin din articulații, cum ar fi pocniturile, trosnirile sau frecările.

ADVERTISEMENT

„Unul dintre motivele principale pentru care se întâmplă acest fenomen este formarea şi spargerea bulelor de gaz din lichidul sinovial al articulației. Aceste bule se formează şi se prăbuşesc în momentul în care te mişti sau întinzi, creând sunetul”, a menționat specialista.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, sunetul apare și în alte zone ale corpului, precum genunchii, umerii sau gleznele. „Crepitus poate apărea și atunci când ligamentele sau tendoanele – ţesuturile care conectează şi stabilizează articulaţiile – se mişcă uşor din loc şi se întorc brusc în poziţia lor normală în timpul mişcărilor“, explicat specialista.

Riscurile la care te expui când îți trosnești degetele

Ce se întâmplă dacă îți trosnești degetele, totuși? Deși obiceiul nu cauzează artrită, în timp, tendoanele care sunt expuse frecvent acestui tip de mișcare pot dezvolta iritații sau pot deveni umflate, ceea ce poate provoca disconfort și, în unele cazuri, chiar durere.

De asemenea, anumite sunete pot fi semne ale apariției unor probleme la nivelul articulațiilor. „În unele cazuri, trosnitul articulațiilor poate fi un semn de uzură a cartilajului, în special pe măsură ce îmbătrâneşti.

Când cartilajul se subțiază sau devine inegal, oasele sau suprafeţele articulare pot freca între ele, ceea ce poate duce la un sunet de râcâit sau pocnire”, a adăugat Dr. Diana Girnita.

Dacă acest sunet este însoțit de durere, ar putea semnala o posibilă osteoartrită. Deși de obicei se asociază cu vârsta înaintată, și persoanele tinere pot dezvolta simptome ale acestei afecțiuni în urma unei leziuni la articulații, cum ar fi la genunchi.

Cei care suferă de osteoartrită pot resimți durere în articulație dimineața sau după o perioadă îndelungată de imobilitate. De asemenea, articulația poate deveni instabilă și mobilitatea poate fi limitată.

Tags: