News

Ce se întâmplă, de fapt, cu Guvernul Dăncilă după alegerile europarlamentare

27.05.2019 | 13:31
Ce se intampla de fapt cu Guvernul Dancila dupa alegerile europarlamentare

Mulți români se întreabă ce se întâmplă cu Guvernul Dăncilă după rezultatul zdrobitor pentru PSD la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Opoziția încearcă să forțeze plecarea cabinetului PSD-ALDE, însă problema cu care se confruntă este majoritatea din Parlamentul României, căci ieri s-a votat pentru Parlamentul European.

Ce se întâmplă cu Guvernul Dăncilă după alegerile din 26 mai

Cei de la PSD susțin că spargerea alianței pe care o formează cu partidul lui Călin Popescu Tăriceanu nu va fi posibilă deoarece cele două partide vor continua să colaboreze la fel de bine ca până acum. Mai mult, ALDE nu ar avea niciun interes să se decupleze de la alianța cu PSD având în vedere rezultatul extrem de slab de la alegeri.

Scenariile fezabile în acest moment, după alegeri, se croiesc în jurul schimbării sau menținerii guvernului. Cei aflați la putere nu vor părăsi guvernarea, iar premierul Dăncilă a declarat deja că nu va demisiona la cererea PNL și a președintelui Klaus Iohannis. Planul PSD este de a privi rezultatele pentru a îmbunătăți actul de guvernare și pentru a-l menține până în 2020.

Viorica Dăncilă a anunțat că nu demisionează. Sursa foto: Digi 24

Majoritatea PSD-ALDE din Parlamentul României nu va fi influențată de rezultatele alegerilor europarlamentare

Câtă vreme PSD și ALDE își mențin majoritatea din Parlament, înlăturarea celor două partide de la putere va fi practic greu de făcut. De cealaltă parte, PNL se erijează ca în marele campion al acestor alegeri, obiectiv urmărit și de USR-PLUS, deși scorurile sunt foarte strânse între primele trei locuri și nimeni nu are o majoritate clară.

Rezultatele de ieri nu au fost date în special pentru reprezentanții României în Parlamentul European, ci au fost influențate de referendumul lui Klaus Iohannis, care a fost principala trambulină pentru PNL, care se zbătea să supraviețuiască. Cu acest referendum, Iohannis a reintrat pe scena politică după un mandat în umbră.

Un lucru interesant, care merită citit în altă cheie, este victoria USR-PLUS de la aceste alegeri. Chiar dacă nu s-au clasat pe primul loc, cei care formează Alianța 2020 sunt adevărata amenințare pentru PNL în viitor și nu PSD. PSD mai spune că guvernul s-a achitat de peste 70% din promisiunile pe care le-a făcut în anul 2016.