Cristina Prună critică draftul de proiect de lege, care ar atinge numai circa 10% dintre pensiile speciale care există în prezent.
„M-am uitat şi eu pe draftul acela de lege. Din păcate, nu este vorba de o lege care să elimine pensiile speciale, ci o lege de salvare a pensiilor speciale, de păstrare şi cosmetizare a lor.
Pe formă, există nişte îngrijorări, pentru că noi am spus întotdeauna că această abordare în eliminarea pensiilor speciale trebuie să se facă într-un pachet legislativ, nu să existe o singură lege, pentru că am mai văzut că ea riscă să pice la CCR, dacă este atacată, iar ei au venit în continuare cu o singură lege.
Şi apoi, în ceea ce priveşte normele de implementare, nu există termene, să vedem şi noi când ar putea să fie implementată această lege, prin norme”, spune Cristina Prună la RFI România.
Deputatul USR consideră că „toate pensiile speciale trebuie puse pe baze contributive”. Cristina Prună avertizează că tocmai acest principiu nu se regăsește în proiectul legislativ care a apărut în spaţiul public.
„Sunt atinse cam 10% din pensiile speciale care există în prezent. Nu se menţionează nimic despre pensiile primarilor, despre pensiile parlamentarilor, contributivitatea până la urmă nu există, doar se cosmetizează un pic, se modifică anumite formule de calcul pentru magistraţi, dar în continuare există acel stimulent să-ţi măreşti pensia, chiar dacă nu se mai iau în considerare ultimele luni ale salariului în plată, se face o medie a 12 luni care pot fi alese”, mai spune Cristina Prună.
Proiectul de lege pentru modificarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii de beneficiari, precum și de recalculare a pensiilor speciale pentru judecători și procurori a fost elaborat de Ministerul Muncii, care l-a trimis spre avizare ministerelor și instituțiilor care au competență în acest domeniu.
Tot marți, proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului.