Poți răci atunci când ieși afară cu părul ud, după o baie? Este întrebarea de pe buzele multor persoane. Specialiștii au explicat care este, de fapt, adevărul.
Multe persoane au auzit, cel puțin o dată, o vorbă pe care au spus-o mai ales părinții sau bunicii, și anume “Nu ieși afară cu părul ud!”, motivul invocat fiind răceala.
Sfatul a fost transmis fiecărei generații, însă mulți se întreabă dacă este sau nu adevărat. De foarte mult timp, oamenii consideră că ieșitul cu părul ud poate duce la răceli sau alte boli.
Potrivit cercetărilor științifice făcute până acum, acesta ar fi, de fapt, un mit. Atunci când ieși cu părul ud, apare o senzație de rece și de lipsă de confort, însă nu îți poate provoca o anumită boală, cel puțin nu în mod direct.
Răcelile comune și gripele, precum și alte boli respiratorii sunt provocate de virusuri. Temperatura părului și starea acestuia, cum ar fi atunci când este ud, nu pot cauza astfel de afecțiuni.
În schimb, dacă te expui la un anumit virus, precum rinovirus, te poți alege cu o răceală. Acest virus se transmite prin tuse sau strănut, dar și prin atingerea suprafețelor cu care au intrat în contact alte persoane.
Părul ud nu cauzează boli în mod direct. Temperaturile scăzute, însă, pot contribui în răspândirea acestora. Oamenii au tendința de a petrece mai mult timp în interior atunci când afară este frig, iar virusurile se răspândesc mai ușor.
Vremea rece poate crea un mediu unde virusurile s-ar putea dezvolta, iar lipsa luminii soarelui și a vitaminei D iarna pot duce la slăbirea sistemului imunitar. În acest fel, organismul este mai vulnerabil la infecții.
“Părul ud nu este cauza răcelii. Un microorganism, cum ar fi un virus, trebuie să fie implicat pentru a provoca o răceală”, a spus Dr. Matthew Goldman, specialist în medicina de familie, potrivit Cleveland Clinic.
După ce se spală pe cap, multe persoane evită să mai folosească uscătorul sau chiar să lase părul să se usuce natural. Astfel, mulți ajung să pună capul pe pernă cu părul încă umed.
Acesta este, însă, un obicei care poate provoca probleme. În mediile calde și umede, bacteriile și ciupercile se dezvoltă. Fața de pernă va deveni, din acest motiv, un mediu prielnic pentru infecții.
Umiditatea din păr și scalp poate ajunge în pernă și în cearceafuri, iar bacteriile și ciupercile se pot înmulți, ceea ce poate duce la apariția unor afecțiuni ale pielii.
De exemplu, pot să apară infecții fungice, cum ar fi foliculita Malassezia, care e o infecție cu drojdie a foliculilor de păr. Un alt exemplu este dat de pecingine a scalpului, care provoacă o erupție roșie și pruriginoasă.
Aspergiloza este o infecție provocată de mucegai. Aceasta apare atunci când condițiile de umiditate persistă în așternuturile tale și pot provoca probleme respiratorii, mai ales în cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit.
Astfel de infecții au șansă mai mare să se dezvolte dacă părul rămâne umed pentru mai mult timp, notează dcmedical.ro.
În afară de riscul de a dezvolta infecții, părul umed poate duce și la apariția altor probleme. Atunci când e ud, părul devine mai fragil și poate fi întins până la 30% din lungimea normală, fără a se rupe.
Dacă este pieptănat, părul umed poate duce la încurcare și deteriorare. Șansele sunt mai mari dacă e vorba de coafuri strânse, cum sunt împletiturile.
În timp, părul expus la umiditate excesivă poate duce la rupere și la creștere lentă. Aspectul devine tern, fără viață și fără strălucire.
Pentru a evita prolemele care pot apărea, e bine să te usuci înainte de culcare. Dacă nu ai timp suficient, poți lăsa părul la aer sau să utilizezi un prosop cu uscare rapidă, care absoarbe excesul de umiditate.
Un aspect important este dat de alegerea unei fețe de pernă potrivite, din mătase, care poate evacua umezeala. Țesăturile de acest fel contribuie la reducerea fricțiunii.
Îngrijirea corespunzătoare a părului, care include utilizarea produselor potrivite pentru acesta, pot contribui la reducerea riscului ca părul să se deterioreze. Un alt îndemn al specialiștilor este evitarea utilizării excesive a instrumentelor de coafat la căldură.