Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă mănânci prea multă ceapă? Se poate să fi experimentat aceste efecte cel puțin o dată în viață, fără să-ți fi dat seama de unde provin. Pe termen lung, poți avea de suferit.
Ceapa este un aliment delicios, folosit într-o mulțime de rețete. În copilărie, mulți au mâncat tocăniță de ceapă, de exemplu, un fel de mâncare simplu, dar plin de gust, care adesea aduce amintiri plăcute din acea perioadă.
De altfel, această legumă este extrem de benefică pentru sănătate, având o mulțime de proprietăți nutritive și terapeutice. Datorită conținutului său de vitamina C, ceapa ajută la întărirea sistemului imunitar și poate contribui la prevenirea infecțiilor. De asemenea, ceapa are proprietăți antimicrobiene, care ajută la combaterea bacteriilor și virușilor.
Consumul de ceapă poate fi benefic pentru persoanele cu diabet, deoarece ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, având în compoziție compuși care pot stimula secreția de insulină și îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.
Printre beneficiile sale se mai numără și prevenirea anumitor tipuri de cancer, în special la colon și de stomac, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante. Totodată, acest aliment crește densitatea osoasă și îmbunătățește sistemul digestiv.
Dacă mănânci prea multă ceapă, însă, corpul tău poate experimenta câteva efecte, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Printre problemele care pot apărea se numără gazele intestinale, balonarea abdominală și arsura la stomac.
De asemenea, un consum excesiv de potasiu, un mineral prezent în legumă, poate fi dăunător pentru sănătate, deoarece poate reduce tensiunea arterială, ceea ce poate duce la hipotensiune. Aceasta se poate manifesta prin simptome precum oboseală, amețeli, vedere încețoșată, depresie și altele, conform răspunsului oferit de Dr. Vijendra Kumar pe Quora.
Totuși, medicii recomandă consumul de ceapă, printre care și nutriționistul Mihaela Bilic. „Dacă digestia ne permite (pentru că balonează) și cei din jur nu protestează (apropo de miros), n-ar fi rău să mâncăm mai des și ceapă și usturoi.
Ele conțin compușii cu sulf care se activează în ficat și îl detoxifică. La nivelul sistemului cardiovascular fluidizează sângele, scad tensiunea arterială, nivelul de colesterol și, implicit, riscul de boli cardiovasculare”, citată de romaniatv.net.