Life

Ce se întâmplă, de fapt, dacă spargi fără să vrei un produs în Lidl, Kaufland sau oricare alt magazin. Legea spune clar când trebuie tu să plătești daunele

Ce se întâmplă, de fapt, dacă spargi fără să vrei un produs în Lidl, Kaufland sau oricare alt magazin? Ești sau nu nevoit să plătești daunele?
19.05.2024 | 10:30
Ce se intampla de fapt daca spargi fara sa vrei un produs in Lidl Kaufland sau oricare alt magazin Legea spune clar cand trebuie tu sa platesti daunele
Ce se întâmplă, de fapt, dacă spargi fără să vrei un produs în Lidl, Kaufland sau oricare alt magazin. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă, de fapt, dacă spargi fără să vrei un produs dintr-un magazin? Poate ți s-a întâmplat măcar o dată sau poate ai observat oameni în jurul tău care au trecut printr-o astfel de situație.

Ce se întâmplă, de fapt, dacă spargi fără să vrei un produs în Lidl, Kaufland sau oricare alt magazin

În momentul în care mergem la cumpărături, sunt anumite reguli pe care trebuie să le cunoaștem. Astfel, pentru a nu ajunge într-o postură neplăcută, trebuie să ne știm drepturile, dar și obligațiile.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă, de fapt, dacă spargi fără să vrei un produs într-un magazin? Poate din grabă ai atins o sticlă de vin, sau poate un borcan cu murături. Acesta s-a spart și e împrăștiat peste tot. Sau mai rău, poate chiar o sticlă de parfum.

Ce faci în această situație? Ești nevoit să plătești într-adevăr daunele? Adevărul este că depinde de fiecare situație în parte. De multe ori nu este fix vina clientului, deși acesta poate se oferă să plătească respectivul produs.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă spargi fără să vrei o sticlă de pe un raft dintr-un magazin verifică bine raftul respectiv. Mai exact, asigură-te că există o bară de protecție. Legea spune că la raionul cu băuturi este necesară o astfel de bară, astfel încât produsele să fie stabilizate.

Când ești obligat să plătești daunele

În cazul în care această bară nu există, se pot întâmpla mici accidente. Astfel, dacă ai spart o sticlă, iar raftul nu avea respectiva bară de protecție, responsabilitatea este a lucrătorului comercial și nicidecum a ta.

ADVERTISEMENT

Ce altceva mai trebuie să știi despre o astfel de situație neplăcută? Că există o lege care face referire la amplasarea mărfurilor. Astfel, unele standarde trebuie respectate, iar o parte dintre acestea vizează distanța dintre rafturi.

ADVERTISEMENT

Cu cât un magazin e mai mare, cu atât distanța dintre rafturi trebuie să fie mai mare. Ce să faci însă dacă ai spart produsul și totuși ți se cer banii pentru el? Să soliciți cartea de reclamații.

Acolo poți detalia modul în care s-a produs incidentul. Iar dacă nu se ajunge la o soluție amiabilă, în ultimă instanță poți contacta Agenția pentru Protecția Consumatorilor pentru a clarifica situația.