Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău după ce ai mâncat mămăligă? Efectele acestui produs sunt unele foarte benefice și îl vei consuma mai des după ce le vei descoperi. Iată care sunt!
Mămăliga are o istorie de sute de ani, deși mulți o consideră un preparat tradițional românesc. În perioada anilor 1700, acest produs se consuma în Italia, de către țărani, iarna, când nu mai aveau resurse suficiente de hrană.
De-a lungul timpului, s-a consumat cel mai des pe teritoriul nostru și așa s-a transformat într-un aliment autentic. Conținutul de porumb pe care îl are mămăliga este util pentru funcțiile organismului nostru fără să avem habar.
Chiar dacă se spune că îngrașă, mămăliga este recomandată în diete de către specialiștii în nutriție. Mai ales copiilor, datorită faptului că este bogată în vitaminele A, B, E, Fier, Calciu, Magneziu, Fosfor, Sodiu și Zinc.
Mămăliga nu are multe calorii și este recomandată în special persoanelor cu intoleranță la gluten. În plus, mămăliga reduce riscul de cancer, iar fibrele pe care le conține facilitează digestia. O porție de făină de porumb oferă aproape 4, 5 grame de fibre.
Mămăliga scade și nivelul de zahăr din sânge, în special la persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2. Așadar, nu vei acumula grăsime corporală, implicit kilograme, prin acest proces.
”Valoarea nutrițională a mămăligăi este surprinzător de diversă, având în vedere cât de bază sunt ingredientele folosite pentru acest preparat. Mămăliga făcută acasă, cu apă și sare, în niciun caz cu unt sau ulei, are 73 de calorii/ porție, în condițiile în care o porție are ½ cană de mămăligă. Această porție conține și 16 grame de carbohidrați, dar și 1,5 grame de fibre.
La capitolul grăsimi, mămăliga se mândrește cu 1 gram de grăsimi/ porție. Mămăliga are un conținut bogat de vitamine și minerale precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.
Cantitatea de proteine și fibre din mămăligă este remarcabil de mare, în timp ce este, de asemenea, relativ scăzută în calorii și grăsimi, având în vedere producția sa nutritivă ridicată”, explică pe doc.ro dr. Oana Cuzino.