Moartea este un mister pentru întreaga omenire. Ce se întâmplă oare în corpul unei persoane atunci când se stinge din viață, dar mai ales în creierul ei? Această întrebare o au și cercetătorii. Iată ce s-a descoperit până acum, în urma unor numeroase studii.
Creierul va începe să se descompună, să-și piardă din funcții și în mod cert nu va mai funcționa, ar răspunde mulți dintre noi. Însă, oamenii de știință au observat efecte pe care nu și le pot explica. Partea de conștiință trece printr-o schimbare nebănuită.
Mai exact, când cineva moare, în creierul său se produce o activitate electrică destul de ciudată, potrivit unei cercetări publicate în jurnalul Proceedings of The National Academy of Science. Activitatea electrică are loc după oprirea respirației.
Pentru a vă crea o idee, momentul activității electrice este similar cu momentul când o persoană este parțial trează și cuprinsă în vis, totodată. Experții de la Michigan au oprit într-o zi aparatele a patru pacienți aflați pe moarte, după ce s-a constatat că nu mai pot fi readuși la viață, și au urmărit atent moartea lor, folosind electroencefalografie (EEG).
Electroencefalografia are tocmai acest scop, de monitorizare a activității electrice din creierul unui om aflat pe moarte. La două minute după oprirea aparatelor pacienților, creierul lor a început să aibă oscilații cu frecvențe cuprinse între 25 și 100 de hertzi.
Activitatea părea ușor ordonată, fiindcă undele erau conectate în mai multe direcții, iar zona din spatele creierului era cel mai mult activă referitor la undele gama. Această fază ar reprezenta trăirea unor experiențe sau vise în afara propriului corp.
Undele gama sunt asociate cu procese cognitive superioare, precum memoria, conștiința și atenția. Mai exact, când cineva trece în neființă, cele trei procese enumerate se ”împletesc” într-un mod încă nedeslușit de oamenii de știință.
”Această zonă a creierului devine activă în momentele în care oamenii par să aibă experiențe sau vise în afara propriului corp”, spune Jimo Borjigin, coordonator al studiului, de la Universitatea din Michigan.
Pe lângă cele menționate, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au văzut și semnături neuronale ale conștiinței umane, dar tot nu au reușit să-și dea seama despre ceea ce se produce cu conștiința în astfel de clipe, legate de deces.
Sam Parnia, unul dintre specialiștii mondiali în reanimare, și care în 2019 a condus un studiu la Universitatea de Medicină Stony Brook din New York, spune că celulele cerebrale pot rezista până la 21 de ore după un deces, după care creierul acumulează material toxic.