Ce trebuie să știe toți românii care au de gând să își monteze panouri fotovoltaice pe casă. Care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ia în calcul, înainte de a face o asemenea investiție.
În ultimii ani, din ce în ce mai mulți români au fost convinși să își monteze panouri fotovoltaice. Fie că au vrut să economisească la factura de energie, fie că au vrut să fie mai ”prietenoase” cu mediul, multe persoane au făcut deja această schimbare.
Montarea panourilor fotovoltaice este un pas important pentru locuința ta. Tocmai de aceea, este esențial să știi ce anume se întâmplă după ce panourile devin funcționale.
În primul rând, panourile fotovoltaice reduc considerabil costurile la facturile electrice. Din momentul în care devin funcționale, panourile produc energie necesară consumului propriu. Ba mai mult, surplusul produs poate fi vândut în rețea. Asta înseamnă că îți pot genera un venit în plus.
Așa cum era de așteptat, panourile fotovoltaice funcționează cel mai bine atunci când este soare. Acestea funcționează inclusiv în zilele înnorate, însă, nu la capacitate maximă.
Este important de reținut faptul că, în sezonul de vară, energia produsă va fi mai multă decât în sezonul de iarnă. Tocmai de aceea, este recomandat ca iarna să te bazezi și pe rețeaua electrică, nu doar pe panourile fotovoltaice.
În al doilea rând, pe lângă faptul că te ajută să economisești la facturi, trebuie să știi că panourile fotovoltaice cresc valoarea locuinței tale. Tendința multor cumpărători este să se îndrepte către proprietăți sustenabile, astfel că locuința ta va avea un mare plus pe piața imobiliară.
Un alt avantaj adus de panourile fotovoltaice este flexibilitatea. Cu ajutorul lor, nu doar că vei avea control asupra producției de energie, dar vei putea să te adaptezi cu ușurință modificărilor de preț de pe piața energetică.
Românii care își montează panouri fotovoltaice trebuie să știe că acestea sunt foarte ușor de întreținut. Totuși, este necesar să fie curățate ori de câte ori se depune praf pe ele, tocmai pentru a funcționa la capacitate maximă.
Întreținerea panourilor fotovoltaice este minimă și nu implică costuri ridicate. Pentru a te asigura că funcționează așa cum trebuie, sunt recomandate verificările periodice. Acolo unde este cazul, anumite componente ale sistemului trebuie înlocuite după câțiva ani.