News

Ce se întâmplă în 2021 cu varza românească? La cât a ajuns prețul

Varza românească are un an 2021 foarte bun.
29.05.2021 | 11:06
Ce se intampla in 2021 cu varza romaneasca La cat a ajuns pretul
ADVERTISEMENT

În 2021, varza românească a câștigat lupta cu cea din import. În trecut, piețele din România erau pline cu varză din Europa. O mare cantitate era adusă în special Macedonia și Grecia. Lucrurile s-au schimbat în 2021.

Fermierii care au mizat pe această cultură au avut câștiguri însemnate, iar marfa nu a mai ajuns hrană pentru animale sau îngrășământ, ca anul trecut, conform Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

Mai fericiți sunt și români, varza autohtonă fiind mai gustoasă, spun fermierii. Despre varza venită de afară, opinia generală este că aceasta e mai tăioasă, mai groasă la frunză, nu are gust.

Varza românească se vinde mai mult decât în 2020. Care este prețul pe kilogram

Fermierii spun că va fi un an agricol bun. Agricultorii speră la o producție cu 33% mai mare.

În zona legumicolă de la Moțăței, judeţul Dolj, fermierii profită de cererea mare. Aceștia nu mai merg cu marfa la piaţă, ci o dau direct din câmp.

ADVERTISEMENT

Dacă în 2020, kilogramul de varză era câţiva bani, anul acesta se vinde cu 2-3 lei.

Anul trecut, producătorii nu au avut unde să îşi vândă marfa. Lucrurile s-au schimbat radical în 2021 datorită faptului că nu am mai fost adusă varză multă din import.

 „Ne-a încurcat și pandemia pentru că mulți oameni care trebuiau să vină la piața nu puteau să vină, le interzicea să meargă. Degeaba ne-a dat nouă voie producătorilor dacă nu aveam desfacere.(…)Dacă acum nu au mai adus varza multă din import, au rămas produsele noastre pe piața”, spune Mircea Pîșleag, fermier.

ADVERTISEMENT

„Un an deosebit de bun…din punct de vedere climatic trebuie să recunoaștem că nu a fost așa bun, dar din punct de vedere al vânzărilor, faptul că nu a fost varza s-a vândut la prețurile astea”, a precizat Aurel Târâș, inginer agronom.

Un fermier amizat pe seminţe olandeze, care merg de minune pe pământurile din sudul ţării. El recunoaşte că a avut un an bun.

ADVERTISEMENT

 „Așa ar trebui să meargă plantele la noi, a plecat la 2 lei, 2 lei 50, nu e un preț exagerat de scump, e un preț corect pentru noi ca producători ca să rezistăm în continuare, fata de anul trecut la 40 de bani”, a declarat Marian Vasile, fermier.

ADVERTISEMENT