Fotbal international

Ce se întâmplă în alte țări unde suporterii au cumpărat bilete sau abonamente. Grupările italiene n-ar prea da banii înapoi, fanii suedezi continuă să plătească pentru meciuri inexistente

07.04.2020 | 19:41
Ce se intampla in alte tari unde suporterii au cumparat bilete sau abonamente Gruparile italiene nar prea da banii inapoi fanii suedezi continua sa plateasca pentru meciuri inexistente
ADVERTISEMENT

Suspendarea tuturor competițiilor (cu excepția celei din Belarus) din Europa, odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus, a ridicat întrebarea legitimă privind ce se va întâmpla cu banii pe care suporterii i-au plătit pe bilete sau abonamente. În cele mai multe campionate mai destule etape de disputat și acum nu se știe dacă acestea se vor mai juca sau dacă, atunci când se vor relua, vor fi cu sau fără spectatori în tribune.

Soluții diferite în țările europene pentru suporterii care au cumpărat bilete și abonamente

În unele țări, situația e gestionată individual, de la club la club, iar în altele această discuție n-a avut încă loc. Însă în câteva se pregătesc măsuri comune ale grupărilor din primele ligi.

ADVERTISEMENT

După toate probabilitățile, competițiile se vor relua, la un moment dat. UEFA prevede că scenariul cel mai probabil este repornirea întrecerilor în luna iunie și încheierea lor în prima jumătate a lunii august – dar totul depinde de decizia autorităților, de la țară la țară.

Cehia: cluburile iau în calcul să ofere avantaje pentru sezonul următor

În Cehia, cluburile iau în calcul varianta returnării banilor plătiți de fani pentru abonamente într-o proporție corespunzătoare părții de campionat care nu s-a mai disputat. O altă soluție avută în vedere ar fi o propunere făcută suporterilor de a accepta să nu mai primească banii acum în schimbul unor avantaje la abonamentele pentru sezonul următor.

ADVERTISEMENT

În Cehia au rămas de jucat 6 etape din sezonul regulat, la care se adaugă un număr variat de partide, în funcție de locul ocupat. Primele 6 clasate din sezonul regulat mai dispută 5 etape într-un play-off pentru titlu, locurile 7-10 joacă semifinale și finală pentru o poziție în Europa League, locurile 11-16 dispută 5 etape pentru stabilirea retrogradatelor.

Israel: se discută returnarea banilor

În Israel, fanii care au abonamente vor primi, cel mai probabil, banii înapoi. Liga profesionistă așteaptă însă acum să se clarifice situația. Returnarea sumelor se va face dacă sezonul se întrerupe sau se reia fără spectatori. Dacă, în schimb, se va reveni la normal, banii nu vor fi returnați, chiar dacă acest campionat se va termina în august.

ADVERTISEMENT

În Israel se terminase sezonul regulat (26 de etape) și echipele se pregăteau de play-off/play-out. Rămăseseră 10 etape pentru primele 6 clasate din sezonul regulat și 7 etape pentru formațiile clasate pe locurile 7-14.

Italia: cluburile din Serie A vor să emită vouchere pentru abonați

În Italia, cluburile nu prea vor să dea banii înapoi. Așa că s-au organizat și au trimis guvernului o cerere prin care să le permită să emită vouchere pentru abonați, în contul meciurilor rămase nedisputate. De aceste vouchere, fanii ar putea să-și achiziționeze diverse produse din gama comercializată de cluburi.

ADVERTISEMENT

În Serie A s-au jucat complet 25 de etape și încă 6 meciuri din etapa a 26-a, din totalul de 38 de etape. Așadar, 12 cluburi mai au de disputat 12 jocuri, iar 8 cluburi – 13 jocuri.

Polonia: suporterii plătesc bilete la meciuri virtuale, pentru a susține echipele

În Polonia există o situație interesantă. Suporterii nu doar că nu-și cer banii înapoi, dar cumpără bilete la partide virtuale, pentru a-și susține cluburile aflate într-o situație financiară dificilă. Cel mai probabil, în Ekstraklasa bilelete și abonamentele deja cumpărate vor fi valabile și pentru sezonul viitor.

Campionatul s-a întrerupt în Polonia când mai erau 4 etape din sezonul regulat și alte 7 etape din play-off (primele 8 echipe), respectiv play-out (ultimele 8 echipe).

Suedia: suporterii cumpără bilete pentru amicalele anulate!

În Suedia se poate observa cea mai strânsă legătură între spectatori și echipele lor. Fanii nu își cer banii înapoi – dimpotrivă. Ei continuă să cumpere bilete pentru partidele amicale care au fost amânate sau anulate, pentru a-și ajuta cluburile aflate în dificultate. Asociațiile suporterilor au inițiat chiar campanii de donații și ajutorare pentru echipe.

Campionatul Suediei, compus din 16 formații, urma să înceapă pe 4 aprilie.

Irlanda de Nord: se rambursează banii doar pentru un bilet

În Irlanda de Nord, stoparea competiției a survenit cu doar două etape înainte de finalul sezonului regulat. Cluburile nu iau în discuție să returneze banii pe abonamente și sunt dispuse să achite contravaloarea pentru un singur bilet. Fiecare echipă mai avea de disputat, înaintea fazei secunde a campionatului, o singură etapă pe propriul teren.

În Irlanda de Nord, campionatul s-a întrerupt după etapa 31. Cele 12 formații joacă 33 de etape în sezonul regulat, apoi primele 6 rămân să joace 5 etape în play-off, iar ultimele 6 echipe – 5 etape în play-out.

 

ADVERTISEMENT
Tags: