News

Ce se întâmplă în apele Mării Negre. Zeci de delfini morți. De vină ar fi războiul din Ucraina

Războiul Rusia-Ucraina nu-i afectează doar pe oameni, ci și mamiferele. În Marea Neagră se găsesc tot mai mulți delfini morți sau încurcați în plasele de pescuit, spun oamenii de știință.
10.05.2022 | 17:57
Ce se intampla in apele Marii Negre Zeci de delfini morti De vina ar fi razboiul din Ucraina
Ce se întâmplă cu delfinii din Marea Neagră de când a izbucnit războiul Rusia-Ucraina. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul Rusia-Ucraina are urmări neplăcute și asupra vieții subacvatice. Marinele Moscovei și ale Kievului au dus la moartea a zeci de delfini, în ultimele luni, transmit oamenii de știință.

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă. Zeci de delfini mor, din cauza războiului Rusia-Ucraina

Experții de la Fundația Turcă de Cercetare Marină, Tudav, spun că au depistat foarte mulți delfini în sud, spre țărmurile turcești și bulgare. Aici i-au descoperit fie fără viață, fie prinși în plase de pescuit.

ADVERTISEMENT

De altfel, în vestul Mării Negre s-au găsit în jur de 80 de astfel de mamifere decedate, despre care Tudav afirmă că este ”o creștere extraordinară”, potrivit The Guardian.

Mulți dintre delfini au pierit după ce s-au încurcat în plasele de pescuit, a mărturisit doctorul Bayram Ozturk. ”Trauma acustică este una dintre posibilitățile care îmi vin în minte”, susține specialistul. Tot el mai precizează că navele ruse și ucrainene provoacă mult zgomot în Marea Neagră, ceea ce este foarte dăunător pentru animalele subacvatice.

ADVERTISEMENT

”Nu avem dovezi despre ce poate provoca sonarul de joasă frecvență în Marea Neagră, deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot pentru o perioadă atât de lungă – iar știința cere întotdeauna dovezi”, a mai afirmat Bayram Ozturk.

Poluarea fonică din Marea Neagră determină delfinii să migreze

Chiar dacă sunetul deranjant nu ucide peștii și celelalte viețuitoare, le determină totuși să migreze și astfel să se îndrepte către necunoscut, unde se expun pericolelor.

ADVERTISEMENT

Dimitar Popov, care este manager de proiect al organizației bulgare Green Balkans, este de acord că în prezent, în Marea Neagră există o poluare fonică.

Oamenii de știință sunt nemulțumiți de faptul că protocoalele lor de protejare a mamiferelor marine sunt îngreunate, acum, în timpul războiului.

ADVERTISEMENT

”Există zeci de nave în Marea Neagră, dar nici măcar nu știm cât de des folosesc sonarul”, a mai spus Öztürk.

Cercetătorii se plâng și de lipsa accesului la informații, care le face dificilă monitorizarea animalelor subacvatice, inclusiv a delfinilor.

ADVERTISEMENT
Tags: