News

Ce se întâmplă în corpul bolnavilor de coronavirus. Cum afectează boala plămânii. Video

07.04.2020 | 08:12
Ce se intampla in corpul bolnavilor de coronavirus Cum afecteaza boala plamanii Video
ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că majoritatea bolnavilor afectați de coronavirus fac o formă severă de pneumonie care afectează ambii plămâni din corp.

Ce se întâmplă în corpul bolnavilor de coronavirus

Medicii explică faptul că situația se agravează în jurul zilei a șaptea după apariția primelor simptome, iar corpul bolnavilor de coronavirus este cel mai afectat laa acel moment.

ADVERTISEMENT

În mod regulat, apare un sindrom de detresă respiratorie acută. În această situație, plămânii nu mai furnizează suficient oxigen pentru organele vitale și este nevoie de ventilare artificială.

Doctorul Maria Dede, specialist pneumolog, a explicat pentru hotnews.ro ce se întâmplă în corpul uman atunci când acesta este atacat de noul tip de coronavirus și cum este afectat pacientul.

ADVERTISEMENT

”În lipsa oxigenului întreg organismul suferă”

”​În încercarea de a distruge virusul, celulele sistemului imunitar eliberează substanțe numite citokine în special proteaze care digeră și țesuturile normale ale plămânilor”, a declarat Maria Dede.

”Descărcarea acestei furtuni de citokine lezează atât capilare pulmonare, cât și săculeții alveolari la nivelul cărora au loc schimburile gazoase (intrarea oxigenului în sânge și eliminarea bioxidului de carbon din sânge)”, a continuat ea.

ADVERTISEMENT

”Alveolele practic sunt inundate cu lichid din capilare (infiltrat inflamator) și nu-și mai pot îndeplini rolul de schimb gazos. În lipsa oxigenului, care este vital pentru supraviețuire, întreg organismul suferă”, a mai spus medicul.

”Se ajunge la insuficiență multiplă de organe și șoc cu risc major de deces. În această situație este foarte important ca organismul să fie ajutat prin livrarea de oxigen în căile respiratorii”, a încheiat Maria Dede.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România, Doru Săndeac, a explicat cât de mare este suferinţa celor infectaţi cu COVID-19 care ajung la ATI și ce înseamnă să fii dependent de anumite aparate de respirat şi sonde.

ADVERTISEMENT