Life

Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua de dimineață cu matcha. Trebuie să faci asta pentru 30 de zile

Ce se întâmplă dacă renunți la cafeaua de dimineață și treci la matcha? Sunt beneficii pentru corp, dar trecerea nu e ușoară pentru toată lumea.
11.03.2025 | 07:19
Ce se intampla in corpul tau daca inlocuiesti cafeaua de dimineata cu matcha Trebuie sa faci asta pentru 30 de zile
Poți înlocui cafeaua cu matcha. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cafeaua de dimineață este considerată de mulți elixirul vieții. Caldă sau rece, cu aroma ei îmbietoare, nu e doar o băutură, ci un moment de relaxare care îi pregătește pentru sarcinile zilei. Totuși, matcha a devenit tot mai populară, iar mulți au înlocuit cafeaua cu ea, observând îmbunătățiri la nivelul organismului.

De ce să înlocuiești cafeaua cu matcha

Generația Z a făcut din matcha băutura anului. Pe rețelele sociale, tot mai mulți tineri laudă și consumă această pudră verde. Rezultatul măcinării frunzelor de ceai verde Camellia sinensis se remarcă prin conținutul ridicat de cofeină și antioxidanți.

ADVERTISEMENT

Astfel că, tot mai multe persoane aleg să renunțe la cafeaua de dimineață, în detrimentul matcha. Beneficiile sunt multiple: sprijin pentru memorie și concentrare, protecție împotriva bolilor cronice și ajutor în procesul de slăbire

Dar această tranziție nu este chiar pentru toată lumea și deloc ușor. O demonstrează un experiment realizat de cei de la Heathline, potrivit căruia o cafea concentrată, similară cu două shot-uri de espresso, ajunge la aproximativ 254 mg de cofeină.

ADVERTISEMENT

„Când am decis să fac tranziţia la matcha, am preparat o băutură folosind 2 linguriţe de pudră de matcha şi 120 ml de apă caldă, ceea ce mi-a oferit doar 140 mg de cofeină. Diferenţa de 110 mg de cofeină s-a simţit puternic în primele zile”, se arată în experiment.

Ce schimbări au apărut

Trecerea de la cafea la matcha poate fi destul de abruptă la început. Primele senzații nu sunt tocmai plăcute, pentru că, spre deosebire de energia instantă oferită de cafea, matcha are un efect mai blând și gradual – ceea ce poate fi derutant pentru cei obișnuiți cu acel val rapid de energie.

ADVERTISEMENT

„Primele zile au fost dificile. Nu m-am confruntat cu durerile de cap specifice sevrajului de cofeină, dar m-am simţit extrem de obosită. Cafeaua obişnuită îmi oferea un impuls rapid de energie dimineața, lucru pe care matcha nu l-a putut reproduce.

ADVERTISEMENT

Totuşi, pe parcursul zilei, am observat că energia mea era mai constantă şi nu mai resimţeam prăbuşirea de energie pe care o aveam după cafea”, a remarcat autorul experimentului.

Întoarcerea la cafea a fost, de asemenea, dificilă. „La finalul lunii, când am revenit la cafea, am avut o durere de cap, ceea ce mi-a indicat o schimbare a modului în care corpul meu procesa cofeina.

Sincer, nu aş repeta această experienţă. Deşi matcha este o alternativă interesantă, eu iubesc gustul cafelei şi explozia de energie pe care mi-o oferă. Matcha este o opțiune bună ocazional, dar nu poate înlocui complet cafeaua pentru mine”, a concluzionat autorul.

Cum pregătești matcha

Dacă vrei să repeți experimentul și să treci de la cafea la matcha, trebuie să ai în vedere faptul că o pudră de calitate nu este ieftină, iar o variantă potrivită pentru consumul de zi cu zi poate ajunge la prețul de 100 de lei.

Matcha se prepară simplu, dar cu puţină grijă la detalii. Se începe prin a măsura o linguriţă de pudră de matcha, care se pune într-un bol. Peste ea se adaugă aproximativ 60 ml de apă caldă, cu o temperatură de circa 70°C.

Amestecul se bate energic cu un tel din bambus sau cu un spumator de lapte, până când se formează o spumă fină şi uniformă. Dacă preferi o variantă mai cremoasă, poţi completa băutura cu lapte cald sau rece, în funcţie de gust.

Matcha are un gust vegetal, ușor amărui, care nu este pe placul tuturor de la prima încercare. Pentru a-l face mai plăcut, poți testa diferiți îndulcitori, precum siropul de arțar, mierea, extractul de vanilie și stevia lichidă.