Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că zahărul este unul dintre cei mai mari inamici ai organismului. Din păcate, acesta se regăsește în mai toate alimentele, în special în compoziția celor procesate. Foarte multe persoane au dezvoltat o dependență de zahăr și, tocmai din acest motiv, le este foarte greu să renunțe la el.
Din nefericire, în zilele noastre, este din ce în ce mai greu să stăm departe de zahăr. Aproape că nu este aliment procesat care să nu conțină chiar și o cantitate mică de zahăr. În aceste condiții, ”tăierea” zahărului din meniu poate deveni o adevărată provocare.
Din ce în ce mai mult produse din comerț au început să aibă în compoziție mai mult zahăr decât nutrienți necesari organismului. Obezitatea este o problemă recunoscută la nivel mondial, iar consumul de zahăr este unul dintre factorii care conduc la creșterea excesivă în greutate.
De-a lungul timpului, au existat mai multe studii care au corelat consumul de zahăr și decesele premature. Potrivit American Journal of Preventive Medicine, mai mult de 10% din morțile premature au avut la bază consumul excesiv de zahăr.
Specialiștii în nutriție au tras mereu semnale de alarmă cu privire la consumul de zahăr. Moderația este cheia echilibrului, astfel că s-au stabilit cantitățile ideale de zahăr ce pot fi consumate fără să afecteze organismul.
Asociația Americană a Inimii a venit cu precizări foarte clare în ceea ce privește consumul de zahăr. Este foarte important ca lumea să știe că femeile trebuie să consume mai puțin zahăr decât bărbații. Pentru femei, sunt suficiente 25 de grame pe zi, iar pentru bărbați, 37.5 grame de zahăr.
De cele mai multe ori, renunțarea la zahăr pare imposibilă. Însă, în 2015, un documentar prezentat de BBC a relatat povestea unui tânăr care și-a propus să stea departe de zahăr timp de o lună. Așa cum era de așteptat, experimentul lui a avut avantaje și dezavantaje.
În primele zile, organismul tânărului de 22 de ani nu a reacționat prea bine la schimbări. Renunțarea bruscă la zahăr a făcut ca în corpul lui să se instaleze o stare de oboseală. Însă, abia după câteva zile au început să se vadă efectele pozitive.
Potrivit documentarului, în ultima săptămână a experimentului, tânărul din Olanda a început să se simtă din ce în ce mai bine. Ba chiar și valorile analizelor sale au arătat un progres uimitor. Colesterolul scăzuse, Harland slăbise 4 kilograme, iar tensiunea arterială era și ea în parametri normali.
Acest experiment a reiterat concluziile la care au ajuns specialiștii în nutriție de ani buni. Și anume, acelea că renunțarea la zahăr te poate ține departe de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, boli cronice sau obezitate.