News

Ce se întâmplă în februarie cu vacanța elevilor. Fiecare școală va lua decizia convenabilă pentru părinți și copii

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că părinții și elevii vor avea la dispoziție 3 date de la care pot intra în vacanță în luna februarie.
10.05.2022 | 19:30
Ce se intampla in februarie cu vacanta elevilor Fiecare scoala va lua decizia convenabila pentru parinti si copii
Sala de cursuri. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

Practic, la finalul unor consultări între conducerile școlilor și părinți, elevii vor putea pleca în vacanța la 3, 10 sau 17 februarie 2023. Ministrul Educației a explicat că este vorba despre o soluție care va reduce presiunea asupra locurilor de cazare în sezonul rece.

Lipsa vacanței din februarie, o mare problemă pentru toți

Mai exact este vorba despre locurile de cazare și despre problemele legate de traficul rutier intens. Sorin Cîmpeanu a dezvăluit că această schimbare reprezintă o descentralizare la nivelul fiecărui județ, în funcție de nevoile părinților și elevilor.

ADVERTISEMENT

În continuare, decizia urmează să fie luată până la sfârșitul acestei luni, prin consultare cu părinții și cei implicați în educație. Mai departe, ea va fi anunțată până la finalul lunii mai 2022.

Este vorba despre o descentralizare la nivelul fiecărui județ, care poate decide dacă intră în vacanță pe 3, 10, 17 februarie 2023. Este o măsură care micșorează foarte mult presiunea pe destinațiile turistice și rețeaua rutieră.

ADVERTISEMENT

Dorim să fie o uniformizare a acestei presiuni și cât mai mulți copii să beneficieze de ceea ce își doresc, de sporturi de iarnă… Să nu mai fie presiuni asupra locurilor de cazare.

Decizia urmează să fie luată prin consultare cu părinții, cei implicați în educație, până la sfârșitul acestei luni, și anunțată, în așa fel încât să se știe din mai 2022 când va fi vacanță din februarie 2023”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Părinții, elevii și profesorii salută decizia

Ministrul educației susține că, pentru moment, reacțiile din partea părților vizate de această decizie au fost pozitive: ”Semnalele pe care le-am primit sunt bune. Când sunt înțelese argumentele, există un nivel de satisfacție important.

Este foarte important să se cunoască structura calendarului anului școlar. La sfârșitul lunii mai va fi cunoscută și dată vacanței din februarie 2023.”

ADVERTISEMENT

La această situație s-a ajuns pentru că în actualul an școlar nu a mai fost vacanță intersemestrială în februarie. Trecerea de la un semestru la altul s-a făcut direct, situație care a generat nemulțumiri.

La rândul lor, proprietarii unităților de cazare din zona de munte au cerut Ministerului Educației să fie reintroduse zilele libere din februarie pentru școlari.

Reprezentanții HoReCa au spus că economia locală ar avea mult de câștigat, iar punctul lor de vedere a fost susținut de părinți și profesori. Toți au subliniat că este nevoie de o pauză între semestre.

ADVERTISEMENT