News

Ce se întâmplă în Marea Neagră. Prima decizie după scufundarea navei Moskva

Institutul pentru Studiul Războiului susține că pierderea navei va degrada apărarea antiaeriană a Rusiei în Marea Neagră, dar este puțin probabil să dea o lovitură decisivă operațiunilor rusești.
16.04.2022 | 14:16
Ce se intampla in Marea Neagra Prima decizie dupa scufundarea navei Moskva
Vasile Dîncu: Rusia a pierdut prea mult în Marea Neagră ca să mai fie o amenințare pentru NATO sau România. Un atac nuclear, improbabil
ADVERTISEMENT

Pierderea navei Moskva este o victorie propagandistică majoră pentru Ucraina, se arată într-o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) și o mare problemă de imagine pentru Rusia pentru că nu poate fi ascunsă publicului rus.

Scufundarea navei Moskva ar putea forța Rusia să-și schimbe modelele de operare

Scufundarea navei amiral a flotei Mării Negre, care a fost implicată în infamul incident „Insula șerpilor” din primele zile ale invaziei ruse, este o binefacere pentru moralul Ucrainei ca simbol al capacităților ucrainene de a riposta atacurilor marinei ruse.

ADVERTISEMENT

În schimb, Kremlinul se va lupta să explice pierderea uneia dintre cele mai importante nave din flota rusă. Povestea actuală a Kremlinului conform căreia a pierdut nava Moskva din cauza unui incendiu accidental și a unei explozii de muniție va afecta cel puțin moralul Rusiei și nu poate fi ascunsă publicului intern rus, se precizează în analiza ISW.

Ambele explicații pentru scufundarea navei Moskva indică posibile deficiențe rusești – fie o apărare antiaeriană slabă, fie proceduri de siguranță și de control al daunelor incredibil de laxe pe nava amiral a Flotei Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Pierderea navei va degrada apărarea antiaeriană a Rusiei în Marea Neagră, dar este puțin probabil să dea o lovitură decisivă operațiunilor rusești în ansamblu.

Este puțin probabil ca Moskva să fi sprijinit atacurile rusești asupra țintelor terestre ucrainene și să fi asigurat în primul rând acoperire de apărare aeriană Flotei Ruse de la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, mai arată documentul, posibilitatea demonstrată a Ucrainei de a ținti navele de război rusești în Marea Neagră poate schimba tiparele de operare ale Rusiei, forțându-le fie să desfășoare mijloace aeriene și de apărare la puncte suplimentare în grupul de luptă din Marea Neagră, fie să retragă navele din pozițiile din apropierea coastei ucrainene.