Sardinele sunt o adevărată încântare pentru papilele gustative. În ultima vreme, s-au realizat mai multe studii special pentru a sublinia beneficiile lor. Iată ce se întâmplă în organismul tău dacă alegi să le consumi săptămânal.
Fără doar și poate, sardinele sunt un deliciu, fie că sunt consumate proaspete sau în conservă. Acestea reprezintă o sursă importantă de vitamine și nutrienți de care organismul are foarte mare nevoie.
Pentru a scoate în evidență beneficiile consumului de sardine, specialiștii de la Spitalul Clinic din Barcelona au realizat un studiu. Acesta a presupus introducerea sardinelor în dieta pacienților de peste 65 de ani.
Participanții la studii, diagnosticați cu prediabet, au primit câte două cutii de sardine în ulei de măsline. Concluziile studiului au fost trase după ce au fost analizate două grupuri, unul care a consumat sardinele și altul care nu le-a avut introduse în meniu.
Fiecare pacient a primit aproximativ 200 de grame de sardine pe săptămână. Pacienții au consumat în jur de 12-15 bucăți de sardine, iar la final, rezultatele i-au uimit până și pe medici.
Potrivit studiului, se pare că sardinele oferă protecție împotriva dezvoltării diabetului. Ba mai mult, consumul regulat de sardine scade tensiune arterială și reduce nivelul trigliceridelor din organism.
Medicii susțin că sardinele sunt o adevărată comoară pentru organism datorită substanțelor pe care le conțin. Potrivit specialiștilor, conținutul de vitamina A, B12 și D, dar și de seleniu, iod, taurină și fosfor contribuie la stoparea evoluției prediabetului.
De asemenea, sardinele mai conțin și calciu, necesar pentru sănătatea sistemului osos. Tocmai de aceea, medicii recomandă ca sardinele să fie consumate cu tot cu schelet, acesta fiind principala parte care are mult calciu.
Alături de macrou și somon, sardina este unul dintre cei mai grași pești albastri. Așa se face că aceasta conține acizi grași-omega 3, esențiali pentru echilibrul organismului și pentru sistemul cardiovascular.
Consumul regulat de sardine ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge. Astfel, fie că alegi să le consumi din conservă sau proaspete, sardinele reprezintă o doză de vitamine și nutrienți pe care ar trebui să i-o asiguri săptămânal organismului.