News

Ce se întâmplă în Prigoria, comuna unde a fost depistat primul caz de COVID-19 din țară

26.02.2021 | 12:36
Ce se intampla in Prigoria comuna unde a fost depistat primul caz de COVID19 din tara
Comuna Prigoria a fost cea care a dat primul pacient infectat cu coronavirus. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce se întâmplă în Prigoria, comuna unde a fost depistat primul caz de COVID-19 din țară. Totul avea loc cu exact un an de zile în urmă și România intra în hora pandemiei de coronavirus. De altfel, începând cu 26 februarie 2020, viața noastră nu a mai fost niciodată la fel. 

Până la acea dată, infecția cu Sars-Cov-2 exista în lume, dar părea încă ceva îndepărtat. Raed Arafat, secretar de stat pe probleme de sănătate explica totuși că apariția unui caz nu trebuie să însemne neapărat panică. Italia era însă la pământ și raporta cazuri cu nemiluita.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, medicii din această țară păreau că luptă în gol cu un adversar invizibil. În tot acest timp, China construia spitale de zor și toate semnalele pe care le primea România reprezentau, de fapt, alarme.

Ce se întâmplă în comuna Prigoria, locul unde a fost depistat primul caz de COVID-19 din țară

Așadar, suntem în 26 februarie 2020 și comuna Prigoria era încă un loc liniștit de pe harta României. Seara începe nebunia atunci când unul dintre cei care au intrat în contact cu italianul Cesare Emendatori este depistat pozitiv.

ADVERTISEMENT

În doar câteva ore, localitatea se schimbă total. Televiziunile își trimit oamenii importanți, autoritățile încearcă să gestioneze debutul pandemiei și lumea privește cu nesaț și asimilează fiecare informație.

Primar în comuna Prigoria era Iuliana Iliescu. Aceasta avea să să declare că pacientul confirmat cu noul coronavirus locuieşte cu bunicii şi părinţii în satul Dobrana, din comuna pe care o păstorește.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – facebook

„Știam că a fost contact şi l-am supravegheat toată ziua, şi cu Poliţia. Ştiam de familie, dar aşteptam rezultatul analizelor. Acum câteva minute a venit confirmarea. A venit jandarmeria, aşteptăm maşina specială de la Craiova să îl ia să-l ducă la Bucureşti.

Lucra aici în România, nu în Italia. Băiatul este din Dobrana, locuieşte cu părinţii şi cu bunicii. Sunt izolaţi de azi-dimineaţă toţi. Are aproximativ 20 de ani”, a spus primarul.

ADVERTISEMENT

Cum s-a schimbat comuna Prigoria de la primul caz de coronavirus

Interesant este că Iuliana Iliescu nu a supraviețuit scrutinului localelor. Aceasta a fost învinsă și nu a mai primit un nou mandat de primar peste comună. A pierdut candidând din partea Partidului Național Liberal, partid pe care îl susține cu tărie chiar și pe rețelele de socializare.

De altfel, ultima postare a fostului edilul, unul nu tocmai activ în mediul online, înseamnă, de fapt, o confirmare a bugetului pe care îl pregătește actuala coaliție aflată la guvernare.

Sursa foto – facebook

Lucian Goață este noul primar, el fiind reprezentantul Partidului Social Democrat. Acesta pare că a venit cu un suflu nou în comună. De curând a transmis că în urma solicitării depuse la Consiliul Județean Gorj au început lucrările de amenajare a rigolelor și a parcărilor din centrul comunei Prigoria!

Pacientul 1, coronavirus și a doua oară

Dacă politic Prigoria nu mai este la fel, cam același lucru se întâmplă și în cazul primului pacient confirmat cu coronavirus. Tânărul de 25 de ani a fost adus de urgență cu izoleta la Matei Balș. Fără să prezinte simptome, acesta a ieșit ca un adevărat star din spital, înconjurat de jurnaliști.

„M-au tratat cu ciorbă”, a fost declarația acestuia, una care a stârnit amuzament la vremea respectivă. Între timp, bărbatul a plecat că muncească în străinătate. Chiar bunica lui a confirmat că se simte foarte bine și nu a avut nicio problemă de la externare.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cu toate acestea, situația nu a rămas la fel. Chiar la finalul anului, tânărul a anunțat că este, din nou, infectat cu coronavirus. „Eu şi virusul începem să ne împrietenim. Carantina part. 2!

Am reuşit performanţa să fiu infectat şi a doua oară cu Covid-19. Şi acum e la fel ca prima dată 😂 Eu şi virusul începem să ne împrietenim”, a fost mesajul publicat de tânăr.

Prigoria, zero infectări în luna august

Acesta nu a fost singurul infectat în comuna Prigoria. De-a lungul timpului, comuna a avut parte și de alte cazuri, dar, la un moment dat, părea să o scoată la liman. În august, la șase luni de la primul caz, Prigoria nu mai avea nicio situație. Doar masca de protecție le mai amintea sătenilor de pandemia care a lovit o lume întreagă.

De altfel, FANATIK a stat de vorbă cu mai mulți localnici. Oamenii sunt liniștiți și nu se mai tem de coronavirus. „E în spate, am intrat și noi în gura lumii cu ceva. Băiatul nu mai e în țară, lucrează pe afară. Sunt șapte sate care formează comuna Prigoria. 

Sursa foto – facebook

Bucșana, Burlani, Călugăreasa, Dobrana, Negoiești, Prigoria și Zorlești. Cazuri probabil că mai sunt, dar să știți, că nu multe. Lumea a înțeles ce are de făcut acum”, a zis Coliță Eugen.

„S-au vândut case, animale, viața a mers înainte și pentru noi, la fel ca pentru toată lumea. Pacientul 1, pacientul zero, ce mai contează. Important e să scăpăm de carcalete”, a adăugat și soția acestuia.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Prigoria se ridică la 3.124 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.533 de locuitori.

ADVERTISEMENT