Variola maimuței a fost depistată în mai multe state din lume. Un medic infecționist anunță care e situația din România în privința acestui virus periculos.
Zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei au fost depistate de la începutul lunii mai în mai multe state din Europa şi din America de Nord.
În acest context, medicii români vin cu precizări importante pentru populație. Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Sfânta Parascheva Iaşi” liniștește populația și spune că în țara noastră nu există niciun caz şi nici măcar o suspiciune de variolă a maimuţei.
Cadrul medical afirmă că această boală nu se transmite uşor şi poate fi prevenită prin vaccinarea împotriva variolei umane.
”Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii. Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii.
În momentul de faţă în România nu există niciun caz sau nici măcar o suspiciune a acestei patologii”, a declarat, joi, managerul unităţii sanitare ieşene, notează News.ro.
Dr. Roșu a explicat și cum se manifestă boala. ”Este un virus asociat, de obicei, călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de erupţie – aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului uneori chiar şi sifilisului – febra, cefaleea, dureri de spate ganglioni limfatici umflaţi – un semn foarte important – frisoane, oboseală accentuată”.
În ceea ce privește modul de transmitere, variola maimuței se poate lua prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, mai afirmă medicul de boli infecţioase.
După Marea Britanie, la începutul lunii mai, a venit și rândul altor state europene să anunțe cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței.
Miercuri, Spania şi Portugalia au anunţat că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuţei, o boală rară în Europa.
În aceeași zi, autorităţile medicale din SUA au anunţat detectarea primului caz, la o persoană care locuieşte în statul Massachusetts (nord-estul ţării).
Joi, 19 mai, Suedia și Italia au anunțat la rândul lor cazuri de infectare cu acest virus.