News

Ce se întâmplă în spațiul aerian al României. De ce vor americanii ca aeronave F-35 să survoleze cât mai repede posibil

În contextul situației de la granița de est, acolo unde are loc un război extrem de dur între Ucraina și forțele ruse, spațiul aerian al României va fi survolat de aeronave F-35 americane. Specialiștii explică măsura.
04.05.2022 | 20:17
Ce se intampla in spatiul aerian al Romaniei De ce vor americanii ca aeronave F35 sa survoleze cat mai repede posibil
Spațiul aerian al României, survolat de aeronave F-35. De ce este nevoie de această măsură cerută de SUA. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Partenerii României din NATO, SUA, au solicitat autorităților militare interne ca un echipaj constituit din două aeronave F-35 să opereze pe teritoriul țării noastre.

Spațiul aerian al României, survolat de aeronave F-35. De ce este nevoie de această măsură cerută de SUA

La începutul acestei săptămâni, Klaus Iohannis a transmis Parlamentului că a aprobat cererea SUA ca, în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, două aeronave F-35 cu personalul aferent să fie prezente constant în spațiul aerian al României.

ADVERTISEMENT

Acestor aparate li s-a permis ”să survoleze, aterizeze şi să opereze pe teritoriul României în cadrul unor misiuni în comun pentru asigurarea întăririi posturii de descurajare şi a capacitați de apărare a spațiului aerian al NATO”.

Încă de pe 24 februarie, prima zi a agresiunii ruse în Ucraina, aeronavele F-35 au ajuns în România la Baza 86 Aeriană de la Borcea.

ADVERTISEMENT

Iată caracteristicile tehnice ale unui astfel de aparat de zbor:

  • aparat multipol destinat în principal misiunilor de superioritate aeriană şi lovituri aer sol
  • poate transporta patru bombe ghidate laser GBU pe aripi, două în interior şi o rachetă termică AIM-9 aer-aer
  • nedetectabil de radar
  • poate decola şi ateriza pe verticală
  • are o viteză maximă de 1.930 kilometri/oră
  • poate urca la o altitudine de peste 15.000 de metri

De ce este important ca astfel de avioane F-35 să survoleze România

Cristian Barbu, general în rezervă şi fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat de ce este important, pentru România, ca astfel de avioane să fie prezente în spațiul aerian.

ADVERTISEMENT

”Acestea (n.r. caracteristicile de mai sus) sunt câteva dintre datele acestui super aparat de zbor care până în acest moment este inegalabil.

(…) din punct de vedere al construcției este unic, apoi tot ce înseamnă electronica de la bord, un sistem ultra modern pentru dirijare ghidare, conexiune, radio, detectare ținte şi foc simultan pe mai multe ţinte.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând este vorba de proprietatea de a proteja pilotul, un lucru extraordinar pe care îl întâlnim pentru prima dată la acest avion.

Toate acestea fac ca acest aparat adus în această zonă, în această perioadă, să întărească capacitatea NATO în vederea preîntâmpinării unor situații în care aceste avioane tot din clasa aceasta supersonică din flota rusă ar putea să vină din zona de intercepție a NATO. Sunt aici în scop defensiv”, a explicat generalul în rezervă, la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: