News

Ce se întâmplă în Wuhan, orașul de unde a plecat COVID-19! Câte cazuri sunt, ce decizie au luat autoritățile

Ce se întâmplă în Wuhan, orașul de unde a plecat COVID-19, câte cazuri sunt și ce decizie au luat autoritățile
18.10.2021 | 19:41
Ce se intampla in Wuhan orasul de unde a plecat COVID19 Cate cazuri sunt ce decizie au luat autoritatile
Decizie fermă a autorităților din Wuhan. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

China a rămas marele semn de întrebare al pandemiei de coronavirus. Pusă la zid pentru debutul COVID-19, colosul asiatic nu s-a zdruncinat și a continuat să ofere lumii o imagine aparte. Nu toți au fost de acord cu ea și acuzele au curs cu nemiluita.

Experții n-au ezitat o clipă și au spus că până și numărul cazurilor este falsificat în această țară. De altfel, la puțin timp după ce întreaga lume s-a trezit pe „hold”, China a început să raporteze zero infectări.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă în Wuhan, orașul de unde a plecat coronavirusul!

Ca să vă faceți o idee, în ultimele 24 de ore China a transmis că au existat doar 24 de cazuri confirmate, inclusiv 22 de cazuri importate. Șase dintre ele au fost descoperite în Shanghai, alte șase în Yunnan, cinci cazuri în Shandong, două în Guangdong, două în Sichuan și un caz în Shaanxi.

Nu există decese noi, nu există alte cazuri măcar suspectate. Au existat nouă situații noi de infecție asimptomatică, în condițiile în care 360 de cazuri se aflau încă sub observație medicală

ADVERTISEMENT

În Wuhan, lucrurile sunt cât se poate de clare. Orașul este pe zero, deși, undeva în mijlocul verii erau raportate câteva cazuri de infectare.

Autoritățile n-au ezitat o clipă și au anunțat atunci că își vor testa toți cei 12 milioane de locuitori pentru detectarea coronavirusului, mai exact a variantei Delta.

ADVERTISEMENT

Ce efect a avut varianta Delta în Wuhan

Wuhan, orașul unde virusul a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului 2019, nu mai raportase cazuri de coronavirus de la mijlocul lunii mai a anului trecut. Da, citiți bine, discutăm despre o perioadă lungă în care epicentrul COVID-19 era ca un vulcan stins.

Apariția primelor trei cazuri ale variantei Delta, tulpină pe care chinezii au găsit-o apoi în mai multe provincii și orașe mari, inclusiv Beijing, avea să schimbe din temelii abordarea.

ADVERTISEMENT

„Pentru a ne asigura că toată lumea din oraș este în siguranță, testarea la nivelul întregului oraș va fi lansată rapid pentru ca toți să analizeze complet rezultatele pozitive și infecțiile asimptomatice”, declara Li Qiang, oficial al orașului Wuhan.

Și primele mișcări n-au întârziat să apară, drept pentru care părți ale zonei industriale au fost sigilate, o măsură rar întâlnită în oraș după ce acesta a fost carantinat în debutul pandemiei.

Interesant este că asiaticii cred despre varianta Delta că a ajuns în țara lor introdusă cel mai probabil printr-un zbor din Rusia. Cu toate acestea, autoritățile chineze nu s-au speriat și au explicat că persoanele din afara zonelor afectate de virus îți pot desfășura viața în mare măsură în mod normal.

De ce i-au acuzat americanii pe chinezi în plin boom al variantei Delta

Nu a durat mult până la un scandal internațional. În timp ce americanii se luptau să învingă efectele variantei Delta a COVID-19, guvernul Chinei refuza să furnizeze datele necesare pentru a determina originea pandemiei.

În schimb, Beijing-ul, în tandem cu mass-media rusească, promovau de zor teoria conspirației conform căreia coronavirusul își avea originea chiar din Statele Unite.

„Ar fi dificil, dacă nu imposibil, să ne pregătim pentru următoarea pandemie dacă nu ajungem la finalul acesteia”, a spus Anthony Ruggiero, fost oficial al Consiliului Național al Securității Naționale al SUA.

Americanii au transmis că cei din China, susținuți de o Rusie oportunistă au preferat un joc politic riscant. Raportul din martie al Organizației Mondiale a Sănătății despre originile COVID-19 a fost considerat pe scară largă inadecvat, în mare parte deoarece Beijing-ul a așteptat prea mult pentru a furniza informații critice.

Vă readucem aminte că la începutul acestui an, o echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în şi în jurul Wuhan şi a afirmat într-un raport comun că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.

Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că un grup de consultanţi nou înfiinţat care să se ocupe de patogenii periculoşi ar putea fi ”ultima noastră şansă” să stabilim originea virusului SARS-CoV-2, agenţia cerând cooperarea Chinei.

China a respins în repetate rânduri teoriile că virusul ar fi fost scăpat dintr-unul din laboratoarele sale şi a afirmat că nu mai sunt necesare vizite.

China se vede ”inamic imaginar”

Mai mult decât atât, un diplomat chinez de rang înalt a adoptat de curând un ton conflictual, într-o întâlnire considerată de toată lumea drept rară la nivel înalt cu Statele Unite. Americanii au fost acuzați de crearea unui ”inamic imaginar” pentru a distrage atenţia de la problemele interne şi pentru a reprima China

În contextul înrăutăţirii relaţiilor dintre cele mai mari două economii ale lumii, secretarul de stat adjunct Wendy Sherman, al doilea diplomat important al SUA, a mers pentru întâlniri faţă în faţă în oraşul Tianjin din nordul Chinei, pe care Departamentul de Stat al SUA le-a descris drept ”sincere şi deschise”.

Nu s-au convenit rezultate specifice şi perspectiva unei întâlniri între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping nu a fost discutată, au declarat înalţi oficiali ai administraţiei americane în urma discuţiilor care au durat aproximativ patru ore.

Presa chineză de stat a scris despre remarcile conflictuale ale vice-ministrului de Externe Xie Feng la scurt timp după începerea sesiunii.

”Statele Unite vor să reaprindă sentimentul naţional prin stabilirea Chinei ca fiind ”inamic imaginar. Statele Unite şi-au mobilizat guvernul şi societatea pentru a suprima China”, au notat jurnaliștii.

ADVERTISEMENT