News

Ce se întâmplă la granițele României! Întreaga țară ar putea fi afectată de noile focare de infecție. „Anul trecut a fost deja unul crunt”

Ce se întâmplă la granițele României! Întreaga țară ar putea fi afectată de noile focare de infecție. Omicron nu este singurul lucru care sperie. Între timp au apărut focare întregi de gripă aviară
22.01.2022 | 13:31
Ce se intampla la granitele Romaniei Intreaga tara ar putea fi afectata de noile focare de infectie Anul trecut a fost deja unul crunt
Ce se întâmplă la granițele României cu gripa aviară! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Planeta se confruntă cu o nouă tulpină a coronavirusului, dar România are și alte probleme. După ce anul trecut a traversat o perioadă dificilă din punctul de vedere al gripei aviare, țara noastră e la un pas să intre din nou pe o listă roșie. Un nou focar a fost depistat în Ungaria, chiar în apropierea graniţei cu România.

Din nefericire, zona de supraveghere, una care se întinde pe o rază de 10 kilometri, include deja opt localităţi din judeţul Satu Mare. Între timp a fost notificată și Comisia Europeană despre pericolul iminent.

ADVERTISEMENT

Ce se petrece la granițele României!

Concret, ungurii au depistat un focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat foarte aproape de graniţa de vest a României. Focarul a fost confirmat într-o fermă comercială de raţe, poziționată lângă localitatea Csengerujfalu.

A fost daună totală pentru proprietarul fermei, una destul de mare care număra 37.462 de păsări. Autorităţile maghiare au iniţiat masurile de urgenţă, inclusiv uciderea întregului efectiv de păsări şi implementarea conformă a zonelor de protecţie şi supraveghere, aferente noului focar.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din România sunt în alertă totală și au luat deja mai multe măsuri după problemele pe care le-au avut anul trecut. Astfel, a fost întocmit un plan și s-a dispus de urgență efectuarea recensământului şi examinarea clinică a păsărilor din exploataţiile aflate în apropiere.

DSVSA a mai transmis că trebuie acordată o atenţie specială punctelor cu un grad înalt de risc de pătrundere a virusului. Este nevoie de o împrejmuire continuă, dar și de dezinfector rutier. Mai exact, nu se va intra în exploataţia comercială înainte de dezinfecţia roţilor, în special partea rulantă a lor.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să facă de urgență fermierii români

Acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare trebuie să fie efectuate sub supravegherea medicului veterinar. De asemenea, mişcarea persoanelor în exploataţiile comerciale de păsări se face în mod restrictiv.

Accesul vizitatorilor în zona de producţie a exploataţiilor comerciale de păsări este permis numai după o perioadă de aşteptare de minimum 3 zile de la ultimul contact cu păsările domestice şi sălbatice.

ADVERTISEMENT

Personalul angajat în cadrul exploataţiei comerciale de păsări nu poate desfăşura activităţi similare în alte exploataţii de păsări. Interesant este și că furajele trebuie să provină dintr-o unitate autorizată/înregistrată sanitar-veterinar şi trebuie să fie transportate în autovehicule special destinate şi înregistrate sanitar-veterinar pentru acest scop.

Acestea trebuie depozitate în spaţii sau containere închise sau ambalate astfel încât să nu fie expuse accesului păsărilor sălbatice, iar restul de furaje rămase în hrănitori sau în conductele de furajare nu trebuie să fie utilizate la seria următoare de păsări.

Cât de afectați am fost de gripa aviară

După câteva luni în care a făcut ravagii în Europa, gripa aviară a ajuns anul trecut și în România. Primul focar confirmat a fost într-o fermă de păsări din Ungheni, județul Mureș, la începutul lunii mai. 180 de mii de păsări avea proprietarul în acel moment.

Nu a fost singurul afectat pentru că la puțin timp Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări, dar şi activităţilor comerciale cu păsări vii pe un termen de 30 de zile. Practic, niciun alt fermier nu a mai avut voie să vândă animale din acel moment pentru o lună de zile.

„A fost haos ca de fiecare dată. Și, părerea mea, ne pregătim de altul. Anul trecut a fost deja unul crunt. Unul în care mulți fermieri au înregistrat pierderi colosale.

Ce proprietar rămâne în picioare când îi sunt omorâte 50 de mii de animale? Sunt curios, vă rog să mi-l arătați pe ăla care s-a redresat, dar fără să aibă ajutor din alte părți. Despre ce vorbim aici?

Și adevărata dramă nu stă în spatele acestor mari producători, ci în curtea omului, acolo unde intră unii echipați ca de război nuclear și le omoară alea 5-6 găini. Știți ce însemnau alea 5-6 găini pentru oamenii ăia? Uneori vorbim chiar de supraviețuire”, a zis pentru FANATIK Dinu Raicu, fermier din zona Ialomiței.

Ce este gripa aviară

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia. Un virus al acestei gripe a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă.

Spre finalul anului 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la mai multe păsări din județul Tulcea. De altfel, România  a fost prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial. Între timp, anul trecut s-a observat creșterea incidenței pe întregul continent. Au fost depistate chiar și peste o mie de focare în 25 de state membre și milioane de păsări au sfârșit sacrificate.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că riscul transmiterii virusului la om este unul extrem de scăzut și atunci când se întâmplă persoanele sunt de cele mai multe ori asimptomatice, ori au simptome foarte ușoare.

Gripa aviară se transmite de la păsări infectate, cel mai probabil migratoare, către cele sănătoase, dar la fel de periculos este și echipamentul infectat.

ADVERTISEMENT
Tags: