News

Ce se întâmplă la granițele României! Restricții severe impuse în mai multe țări în prag de sărbători!

Ce se întâmplă la granițele României, acolo unde mai multe țări au anunțat restricții severe după ce valul patru de coronavirus a făcut adevărate ravagii.
10.11.2021 | 17:47
Ce se intampla la granitele Romaniei Restrictii severe impuse in mai multe tari in prag de sarbatori
Țările din apropierea României și nu numai au probleme serioase cu COVID-19. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Valul patru a lovit puternic Europa și sistemele sanitare s-au cutremurat serios, indiferent de numele țării. În estul continentului a fost cel mai rău. Campaniile de vaccinare s-au dovedit un adevărat fiasco în această parte a Europei și situațiile dramatice n-au întârziat să apară.

Mai mult decât atât, așa cum FANATIK a scris AICI, crizele politice din România și Bulgaria au accentuat problemele. În prezent, guvernele de la București și Sofia trec printr-un interimat prelungit, drept pentru care deciziile au fost luate cu întârziere în lupta contra COVID-19

ADVERTISEMENT

Ce se petrece la granițele României!

Alarmant este și ce se petrece în Rusia, acolo unde liderul de la Kremlin a recunoscut în cele din urmă că țara traversează o criză medicală uriașă. Constant este bătut recordul de decese și numărul cazurilor crește zilnic. Într-o încercare disperată de a opri răspândirea virusului, Vladimir Putin a solicitat concediu pentru mai multe categorii de oameni.

Republica Moldova nu este nici ea prea departe de colaps în privința luptei cu SARS-CoV-2. Cum țara nu este încă membru al Uniunii Europene, noua putere impusă de Maia Sandu s-a bazat foarte mult pe ajutoarele de la București.

ADVERTISEMENT

Ucraina a raportat în ultimele zile un număr crescut de cazuri. Vorbim despre 23.283 de noi cazuri confirmate de coronavirus, inclusiv 1.539 de copii și 529 de lucrători sanitari.

Numai în ultimele 24 de ore, 816 persoane au murit, în timp ce alte 5.696 au fost spitalizate. Pe parcursul întregii pandemii din Ucraina, au fost confirmate 3.130.772 de cazuri de COVID-19, și 74.206 de decese.

ADVERTISEMENT

Autorităţile sanitare elene au anunţat că au înregistrat 8.613 de cazuri de COVID-19, un nou record de la apariţia epidemiei în februarie 2020 în Grecia, unde spitalele încep din nou să fie copleşite.

Ce decizii de ultimă oră au luat țările puternic dezvoltate

În mod surprinzător, în ultima perioadă nu numai Europa de Est are probleme serioase. Din ce în ce mai multe țări puternic dezvoltate au anunțat restricții severe anti-pandemie pe fondul unei creșteri seminificative a ratei de infectare.

ADVERTISEMENT

Olanda a fost prima care a înăsprit regulile, dar au urmat Germania, Austria, Belgia, Slovacia și chiar Danemarca, o țară care inițial părea să nu aibă mari probleme. Marea Britanie a trecut la fapte și guvernul i-a obligat pe toți cei care lucrează în sistemul public sanitar să se vaccineze până cel târziu pe 1 aprilie 2022.

„Nu e o dramă lucrul acesta. Dificil a fost în trecut când trebuia să ne luptăm cu un adversar imaginar și autoritățile se întorceau cu spatele. Am o familie pe care am adus-o aici, lângă mine, e normal să o protejez.

Și acum, Slavă Domnului, putem să o facem prin acest vaccin. Eu lucram la o unitate de geriatrie și mi s-a spus că trec la cazuri de COVID-19 în aprilie anul trecut. Atunci nu a fost ok. Între timp există un vaccin, există opțiuni”, a zis pentru FANATIK Gabriel Rotaru, asistent medical în Marea Britanie

Cine trebuie să se vaccineze obligatoriu în Europa

Nu este singurul care luptă în prima linie. Aproape 100.000 de angajaţii din domeniul sănătăţii din Marea Bitanie trebuie să se vaccineze dacă vor să îşi păstreze locul de muncă. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Sănătăţii.

Au fost acceptate prea puține excepții, printre ele fiind și persoanele care nu se pot imuniza din motive medicale, dar și cei care nu au contact faţă în faţă cu pacienții.

Chiar președintele Emmanuel Macron a fost cel care a transmis că în Franţa, a treia doză de ser anti-COVID devine obligatorie pentru persoanele peste 65 de ani. Cine refuză acest lucru nu va mai putea beneficia de certificatul verde.

„Vaccinaţi-vă! Vaccinaţi-vă pentru a vă proteja! Vă reamintesc faptul că o persoană vaccinată are şanse mai mici de unsprezece ori să ajungă la spital în stare critică. Vaccinaţi-vă pentru a putea trăi din nou normal”, a mai spus Macron care a solicitat și o verificare mai intensă a documentului atât de necesar pentru a merge la restaurante sau în locuri turistice din Franța.

Guvernul belgian nu a mai așteptat și alte date și a transmis că purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie pentru toți elevii mai mari de 12 ani, dar și pentru cadrele didactice. În tot acest timp, în Austria, doar vaccinații și cei trecuți prin boală mai au acces la servicii și evenimente publice.

Certificatul verde, impuls pentru vaccinare

România este una dintre țările care au reușit să impulsioneze în ultima perioadă campania de vaccinare. Certificatul verde i-a speriat pe mulți care s-au așezat la cozi pentru imunizare. Numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 7.347.184, din care 6.600.104 cu schema completă. Totodată, până în prezent, 1.059.943 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia.

De asemenea, de la finalul lunii trecute și Bulgaria a introdus certificatul sanitar. A făcut-o în aproape toate spaţiile închise. Peste un sfert de milion de oameni și-au făcut prima doză în ultimele zile.

”Ne confruntăm cu valul patru, unul care îi priveşte în principal pe nevaccinaţi”, a subliniat și premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Acesta a ținut să explice că pune accentul pe creşterea numărului vaccinărilor și pe adoptarea unor măsuri fără să se recurgă la carantină.

ADVERTISEMENT