News

Ce se întâmplă la graniţele României. Val de alerte cu bombe. Primele măsuri luate pe aeroportul Chişinău

Polițiștii moldoveni sunt în alertă după ce Regia de Transport Electric Chișinău a anunțat că a fost afectată circulația troleibuzelor din zona Aeroportului Internațional Chișinău, în urma unei alerte cu bombă.
15.08.2022 | 14:19
Ce se intampla la granitele Romaniei Val de alerte cu bombe Primele masuri luate pe aeroportul Chisinau
Alertă cu bombă la aeroportul Chișinău. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Potrivit jurnaliștilor de la zdg.md, oamenii legii au anunțat că au mai fost alerte cu bombe care au vizat și opt adrese din Chișinău. Forțele speciale de intervenție au fost mobilizate de urgență și efectuează verificări.

Alerte cu bombe în Republica Moldova

Alarma a fost dată în jurul orei 8:40, când polițiștii au fost sesizați despre amplasarea unei bombe în clădirea în care își desfășoară activitatea Curtea Supremă de Justiție (CSJ). ”Forțele de ordine au intervenit imediat, iar serviciile specializate verifică clădirea”, au transmis reprezentanții Poliției R. Moldova.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, în Republica Moldova au fost anunțate mai multe alerte cu bombă. Autoritățile de la Chișinău consideră că în spatele acestor acțiuni reprobabile ar fi mai multe persoane care doresc să creeze neliniște și panică în societate.

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au completat că nu consideră ”deloc întâmplătoare” amenințările cu bombă.

ADVERTISEMENT

Se încearcă generarea unei stări de panică

Ei cred că amenințările au legătură cu faptul că Republica Moldova a primit recent statutul de țară candidată la UE. Conform ultimelor informații, există mai mulți suspecți care s-ar afla în spatele alertelor cu bombă.

Printre ei sunt și cetățeni din țară, dar și de peste hotare, iar acțiunile lor ar fi fost ”dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acțiuni de destabilizare și creare a neliniștii în societate”.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat la data de 21 iulie că va propune sporirea pedepsei cu închisoarea pentru a-i descuraja pe cei care lansează amenințări cu bombă.

În același context vor fi mărite și amenzile pentru cei care anunță alerte false cu bombe. Codul Penal din Republica Moldova prevedea ca în astfel de cazuri, pedeapsa să fie cuprinsă între doi și cinci ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Odată cu modificarea legislativă, valoarea amenzilor va crește de la 50.000 la 150.000 de lei. Până la ultimele incidente, alerta cu bombă era pedepsită cu închisoarea de până la doi ani.

 

ADVERTISEMENT