News

Ce se întâmplă la granițele României. Zapad-2021, cel mai mare exerciţiu militar al Rusiei, implicații și planuri de război

Ce se întâmplă la granițele României acolo unde Rusia a declanșat un amplu exercițiu militar în care se urmărește pregătirea în cazul unui război cu NATO
10.09.2021 | 17:44
Ce se intampla la granitele Romaniei Zapad2021 cel mai mare exercitiu militar al Rusiei implicatii si planuri de razboi
Vladimir Putin testează limitele armatei ruse. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A devenit oficial – cel mai amplu exercițiu militar al Rusiei a debutat și armata condusă de Vladimir Putin a încercat să-și arate forțele încă din primele ore. Toți liderii au participat la festivitatea de deschidere, o ceremonie care s-a desfășurat în câmpul de instrucţie al poligonului de artilerie Mulino. Denumit „Zapad”, termen care înseamnă „vest”, exercițiul aparține de Statul Major al Comandamentului Strategic al Rusiei.

Conform informațiilor, întreg arsenalul se concentrează pe districtul militar vestic al Rusiei și Belarus și include zone aflate sub comanda strategică comună a Flotei de Nord. Exercițiile strategice de acest tip sunt evenimente de pregătire pentru armata rusă și au loc la fiecare patru ani de zile în diferite zone geografice, între zapad (vest), vostok (est), tsentr (centru) și Kavkaz (Caucaz).

ADVERTISEMENT

Ce se petrece la granițele României!

Fiecare exercițiu se concentrează pe una dintre aceste direcții strategice și prezintă pregătirea militară pentru un eventual război regional sau pe scară largă. Exercițiile permit Statului Major Rus să dezvolte concepte operaționale, să testeze integrarea civilă și militară rusă, dar și să observe mobilizarea celor în rezervă sau a elementelor logistice.

Concret, în perioada 10-16 septembrie, atenție, nu mai puțin de 200.000 de militari, sute de blindate şi piese de artilerie, peste 80 de avioane şi elicoptere şi 15 nave de luptă vor simula o bătălie. Adversarul imaginar ales este reprezentat chiar de forţele NATO.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, exercițiul a devenit unul „obișnuit” pentru forțele din Vest, dar a rămas o demonstrație importantă a puterii militare ruse, una menită să contribuie la menținerea credibilității coercitive față de Washington. Chiar dacă armata rusă se consideră relativ inferioară într-un conflict cu NATO, Zapad are obiectiv clar – acela de a transmite costurile potențiale și riscurile de escaladare ale unei „contre” eventuale. Exercițiul din acest an va ilustra, de asemenea, capacitatea Rusiei de a-și apăra interesele în Belarus și de a desfășura o putere militară substanțială pe teritoriul acestei țări.

Interesant este că Vladimir Putin a ordonat ca „Zapad-2021” să fie mai mare decât exercițiul care a avut loc în 2017. Acesta are loc și în contextul unei crize politice în Belarus, dar și pe fondul unei confruntări continue între Rusia și NATO, care a dus la intensificarea exercițiilor militare, desfășurărilor și activității în Europa.

ADVERTISEMENT

Armata rusă a folosit anterior astfel de exerciții pentru a repeta diferite planuri împotriva unor vecini specifici, de exemplu războiul ruso-georgian din 2008, însă și pentru a masca mișcările mari de trupe, așa cum s-a întâmplat în 2014, în Crimeea.

Câți soldați participă la exercițiul militar al Rusiei

S-a spus despre cei 200.000 de militari că reprezintă o „adunare colosală” de forțe. Moscova susţine însă că doar 13.000 dintre ei vor acţiona de facto în Belarus, adică exact în coasta NATO. Pe lângă ruşi şi bieloruşi, la Zapad – 2021 se pregătesc și militari din alte șapte ţări asiatice, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, India, Kîrgîzstan, Mongolia şi  Sri Lanka.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții NATO nu au stat o clipă pe gânduri și au solicitat Moscovei detalii suplimentare și, în primul rând, o transparență totală a exercițiului. Vă readucem aminte că Rusia a fost acuzată în trecut că a încălcat regulile documentului de la Viena.

Acesta prevede ca orice exerciţiu militar, indiferent că este desfășurat în spațiul Rusiei sau pe teritoriul statelor membre NATO, să nu depășească 13.000 de militari sau 300 de tancuri. Există o condiție pentru a putea trece de aceste borne – să participe obligatoriu și observatori OSCE.

„În cadrul exerciţiilor vor fi angrenate peste 80 de avioane și elicoptere, până la 760 de unități de tehnică militară (peste 290 de tancuri, peste 240 de lansatoare de rachete multiple și mortiere), dar si până la 15 nave. Aproape 13 mii de oameni, 30 de avioane si elicoptere şi până la 350 de unități de tehnică militară vor fi angrenate pe teritoriul Republicii Belarus”, s-a arătat într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Ce se întâmplă în „Ziua Z”, cum arată exercițiul militar al rușilor

Scenariul exercițiului implică o coaliție „occidentală”  împotriva unei forțe comune Rusia – Belarus. Opozanții simulați sunt state membre NATO vecine susținute de Statele Unite. Ca exemplu, în 2017, adversarii din exercițiu, numiți Veyshnoriya, Lubenia și Vesbaria reprezentau, de fapt, Lituania, Letonia și Polonia. Acestea căutau să împartă Belarusul și să-și anexeze regiunile de nord-vest.

Surse oficiale din Belarus au oferit o privire asupra scenariului pentru 2021. Astfel, pe măsură ce situația politică și militară din Europa se deteriorează, statele occidentale își îndreaptă atenția către Belarus și eșuând în a destabiliza țara prin mijloace non-militare, coaliția decide să folosească forța pentru a-și atinge scopurile politice.

Drept pentru care, rușii trebuie să oblige acest grup occidental să înceteze ostilitățile în condiții acceptabile. De remarcat că, anul acesta, coaliția occidentală cuprinde state numite Nyaris, Pomoria și Republica Polară. Specialiștii spun că în timp ce Nyaris pare să reprezinte Lituania și Pomoria este, cel mai probabil, un „sinonim” pentru Polonia, Republica Polară ar reprezenta Norvegia sau un alt stat scandinav.

Exercițiul are, de obicei, două faze. În primele trei zile, forțele rusești simulează o intervenție a NATO în Belarus la care Rusia și țara gazdă răspund împreună. Exercițiul este, de fapt, o misiune de întâlnire. Acest segment testează capacitatea Rusiei de a ridica unități în alertă, de a mobiliza rezerve și de a desfășura unități active în zona de luptă (domenii de antrenament) pe fondul atacurilor aerospațiale simulate pe scară largă de către Statele Unite și NATO din mai multe direcții strategice.

Una dintre sarcinile principale în această fază este de a devia și para un atac aerospațial strategic NATO atât asupra forțelor rusești, cât și asupra infrastructurii de importanță critică din țară. Formațiunile trebuie să-și părăsească garnizoanele, în timp ce forțele de reacție rapidă, precum cele din aer, simulează atacuri flancante de-a lungul unui front fragmentat. Această porțiune a exercițiului testează relațiile de comandă și control, logistica și tranziția economiei la un nivel de război.

Se activează formațiuni mari de rezervă, iar unitățile militare practică o coordonare a funcțiilor critice de sprijin civil. Forțele rusești se apără în această fază șii se angajează în contraatacuri susținute, încercând să dezorganizeze și să atragă operațiunea ofensivă a adversarului prin atacuri repetate.

A doua fază implică o forță rusă cu arme combinate care „stabilizează” situația ca răspuns la o criză. Aici, capacitatea Comandamentului strategic comun de a comanda și controla forțele în teatrul de război va fi testată în timp ce Statul Major coordonează și execută operațiuni strategice.

Forțele terestre ruse vor simula o apărare continuă, dar vor pune în același timp la punct o contraofensivă totală. Marina rusă va practica distrugerea acțiunilor inamice de suprafață și a grupurilor de transportatori, respingerea debarcărilor amfibii și desfășurarea pe distanțe lungi împotriva infrastructurii terestre.

De asemenea, unitățile aeriene vor consolida formațiunile desfășurate deja, se vor forma în grupuri tactice ale batalionului și vor efectua raiduri sau acțiuni de flancare pentru a deține poziții semnificative din punct de vedere operațional

Ce vrea să arate Rusia prin asemenea manevre militare

Mai mulți analiști militari au încercat să analizeze mișcarea Rusiei. ”Statul Major rus este îngrijorat de ceea ceea ce definește ca fiind strategia occidentală cal troian: Occidentul ar putea folosi mijloace indirecte pentru a destabiliza o țară (n.red. – din sfera de influență a Rusiei), apoi ar folosi capabilități convenționale avansate pentru a paraliza forțele armate și ar executa atacuri aeriene în masă împotriva infrastructurilor. 

Scopul militar al rușilor este acela de a convinge o coaliție condusă de SUA că nu poate obține o victorie decisivă la început și că războiul va duce la costuri militare sau economice substanțiale, alături de o probabilă escaladare nucleară”, a explicat Michael Kofman, un analist militar american şi expert în spaţiul rusesc.

Concret, Zapad pare să reflecte modul în care Rusia percepe „modul de război” al SUA și felul în care intenționează să răspundă. De altfel, exercițiul oferă informații utile despre planificarea făcută la Kremlin, conceptele operaționale și evoluțiile tactice ale forțelor armate.

Aspectele exercițiului par a indica anumite piese din puzzle-ul moscovit, în condițiile în care acesta indică atât progresele, cât și limitările capacității și planificării militare rusești. Este, conform specialiștilor, o încercare rusă de a descuraja ceea ce Moscova percepe ca fiind cel mai rău scenariu, adică un atac direct al forțelor NATO în teritorii aliate.

ADVERTISEMENT
Tags: