News

Ce se întâmplă la Primăria Sectorului 5 după condamnarea definitivă a lui Cristian Piedone. Data alegerilor, stabilită de prefectul Capitalei

După condamnarea definitivă la patru de ani de închisoare, Cristian Piedone pierde definitiv și mandatul în fruntea Primăriei Sectorului 5 urmând ca data viitoarelor alegeri să fie stabilită de către prefect
12.05.2022 | 18:22
Ce se intampla la Primaria Sectorului 5 dupa condamnarea definitiva a lui Cristian Piedone Data alegerilor stabilita de prefectul Capitalei
Când vom avea alegeri la Primăria Sectorului 5. Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Prin condamnarea definitivă la patru ani de închisoare, pronunțată joi de către Curtea de Apel București în dosarul Colectiv, primarul Cristian Piedone și-a pierdut și mandatul în fruntea Sectorului 5.

Alegeri pentru Primăria Sectorului 5

Potrivit Codului Administrativ mandatul unui primar în funcție încetează de drept în ziua pronunțării definitive a unei condamnări privative de libertate, indiferent dacă aceasta este cu suspendare sau nu.

ADVERTISEMENT

„Mandatul primarului încetează, de drept în următoarele cazuri: d) condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei”, se arată în art. 160 al Codului Administrativ.

Pasul următor prevede ca prefectul să emită un ordin prin care constată încetarea mandatului primarului. „Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al
unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului”, se mai arată în textul de lege citat.

ADVERTISEMENT

Codul Administrativ stabilește un termen de zece zile, de la data condamnării definitive, pentru transmiterea referatului de către secretarul general al primăriei însă nu este prevăzut niciun termen pentru instituția prefectului pentru emiterea ordinului de încetare a mandatului.

O serie de termene precise sunt stabilite însă pentru următorii pași. Primarul care și-a pierdut mandatul are termen zece zile, de la comunicare, pentru a ataca în contencios-administrativ ordinul prefectului, iar instanța sesizată are la rândul ei un termen de 30 de zile pentru a se pronunța.

ADVERTISEMENT

Guvernul are apoi obligația de a stabili data alegerilor, care însă trebuie să fie în termen de maxim 90 de zile de la pronunțarea instanței de contencios-administrativ sau de la expirarea termenului în care ordinul prefectului poate fi atacat în instanță.

„Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin.(9) sau de la data pronunţării hotărârii instanţei, în condiţiile alin. (10)”, se arată la alin. 11 al art. 160 din Codul Administrativ.

ADVERTISEMENT

Reamintim că noul prefect al Capitalei este Toni Greblă, fost senator PSD, judecător la CCR și secretar general al Guvernului Dăncilă.

Cine a preluat atribuțiile lui Piedone de la Primărie

Viceprimarul Mircea Nicolaidis (PPU-SL) a preluat atribuțiile de primar ale lui Cristian Tudor Popescu după condamnarea definitivă pronunțată de CAB în dosarul Colectiv.

Într-o declarație pentru Agerpres, acesta a precizat că a existat o hotărâre a Consiliului Local prin care a fost desemnat să preia atribuțiile primarului.

„În primul rând trebuie să ducem mai departe munca depusă până acum de domnul primar cu această echipă care s-a format aici. Noi credem că sunt schimbări vizibile în sector”, a declarat viceprimarul, care a adăugat că există un termen maxim de șase luni în care trebuie organizate noile alegeri pentru funcția de primar.

Reamintim că primarul Cristian Piedone a câștigat alegerile din septembrie 2020 după ce a obținut circa 28% din voturile exprimate. Candidatul susținut de PNL-USR-PLUS, deputatul liberal Cristian Băcanu, a obținut circa 25% din voturi, la fel cât a obținut și Daniel Florea, candidatul susținut de către PSD.

Cristian Piedone a câștigat alegerile din 2020 deși Tribunalul București îl condamnase la peste opt ani de închisoare, în primă instanță, în dosarul Colectiv.

ADVERTISEMENT