News

Scandalul de la Spitalul Foișor. Raed Arafat: ”Decizia aș lua-o din nou, oricând”

10.04.2021 | 21:07
Scandalul de la Spitalul Foisor Raed Arafat Decizia as luao din nou oricand
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce se întâmplă chiar în aceste momente la Spitalul Foișor! Astfel, evacuarea pacienților nu s-a încheiat. Alți 13 oameni ar urma să fie scoși din unitate și transferați în altă parte. Între timp, Ministerul Sănătății a transmis că întreaga vină aparține managerului unității.


UPDATE 20.45 / Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, vine cu explicații în urma evacuării spitalului.

ADVERTISEMENT

În clipul postat pe Facebook, Arafat spune că spitalul a fost evacuat pentru a face loc bolnavilor Covid care au aglomerat unitățile de primire a urgențelor din capitală. Acesta și-a exprimat regretul pentru neplăcerile create, dar afirmă că decizia a fost una corectă.

“Decizia pe fond este una corectă, chiar dacă a creat un anumit disconfort pentru pacienții din spitalul Foişor şi a avut o singură menire, de a salva cât mai multe vieți, de a nu ne pune pe colegii din UPU şi din spitale să aleagă cine intră şi cine așteaptă în ambulanță. Știu că multă lume vede ce s-a întâmplat ca pe un lucru incorect pentru pacienții de la Foișor. Nu este un lucru plăcut.

ADVERTISEMENT

În condiții de normalitate s-ar desfășura un astfel de proces mult mai bine, însă în condiții de normalitate nu am ajunge să evacuăm un spital… Intenția noastră a fost să punem la dispoziția bucureștenilor un număr semnificativ mai mare de paturi la ATI, ca să putem evacua unitățile de primiri urgențe să le pregătim să primească în continuare pacienți.

Între a nu lua o decizie și a da apoi explicații de ce am lăsat bolnavii fără îngrijiri potrivite, fără găsi locuri în spital pentru ei și a supăra și crea o platformă de atacuri politice printr-o decizie care salvează vieți, eu aleg să iau o decizia care salvează vieți şi să suport consecințele atacurilor. Îmi pare rău pentru disconfort, dar dacă ne-am întoarce în timp, cred că această această decizie ar fi fost luată din nou așa cum a fost luată.

ADVERTISEMENT

Decizia de a evacua, de a face loc bolnavilor în stare critică, rămâne valabilă și aș lua-o din nou oricând. Asta înseamnă să tratezi cum trebuie o situaţie critică și nu să stai să te gândeşti oare ce să fac să nu supăr pe cineva”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a mai informat că sâmbătă, înainte de prânz, ultimul pacient a fost externat din Spitalul Foișor, fiind transportat acasă cu ambulanța. Primii pacienți cu Covid-19 au ajuns deja, iar transferul pacienților care au nevoie de ventilație sau oxigen va continua. La Spitalul Foișor există acum 20 de paturi ATI și 90 de paturi cu instalație de oxigen.

ADVERTISEMENT

UPDATE 09.25 / O echipă a DSP București a ajuns la Spitalul de Ortopedie Foișor. Aceștia vor autoriza transformarea în unitate medicală COVID. În tot acest timp, cei 13 bolnavi rămași în spital peste noapte vor fi și ei externați.


De altfel, instituția condusă de Vlad Voiculescu a explicat că întreaga operațiune a decurs în „mod regretabil”. Forul precizează că situația pacienților COVID-19 care necesită îngrijire ATI este critică, iar de mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri de Terapie Intensivă COVID.

„Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, a transmis Ministerul Sănătății, precizând că Spitalul Foișor a fost anunțat vineri la ora 11.00, iar la ora 19.00 managerul încă nu întocmise actele necesare.

Ce se întâmplă la Spitalul Foișor din Capitală!

„Nevoia locurilor suplimentare în Bucureşti nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuţie. Transformarea Spitalului Foişor în spital COVID-19 a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – şi în momentul deciziei avea numai 3 pacienţi internaţi în ATI.

De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiştii Spitalului Foişor, oferi pacienţilor COVID-19 îngrijirea de care au nevoie”, a mai spus Ministerul Sănătății

În comunicat, s-a arătat că evacuarea şi transferul pacienţilor COVID-19 negativ este în sarcina DSU, sub coordonarea dr. Bogdan Dinu din cadrul UPU-SMURD Bucureşti.

De remarcat că în Spitalul Foișor, au fost 105 pacienţi internaţi, dintre care 13 au fost transferaţi cu ambulanţele SMURD şi SAJ la Spitalul Elias – un pacient, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti – 4, la Spitalul Universitar – 5, la Spitalul Bagdasar – unu, apoi încă unu la SJU Buzău şi unul a fost dus la domiciliu, în Galaţi.

„Primul pas a fost să găsim locuri, chiar și la distanță. La Iași, unde a fost operaționalizat unul dintre tirurile de terapie intensivă mobile, am transferat cu ajutorul unui avion trei pacienți, după care doi pacienți au fost duși la Spitalul Gerota, însă era clar că este doar o soluție de moment.

Am început să căutăm soluții care pot fi rapid implementate și care să ne permită să transferăm mai mulți pacienți și să creăm capacitate în București. Una dintre soluții este al treilea tir de terapie intensivă care este la Spitalul „Victor Babeș” și pentru care se făceau lucrări de conectare și care urma să fie finalizat mâine dimineață.

Încercăm să îl finalizăm astăzi, în cursul nopții. Acest tir va putea prelua cel puțin 8 – 9 pacienți de terapie intensive, pentru care există și echipa medicală”, a explicat și Raed Arafat.

ADVERTISEMENT