Sporturi

Ce se întâmpla la ultimul titlu câştigat de Sorana Cîrstea înainte de Istanbul! Simona Halep era pe locul 351 WTA

25.04.2021 | 21:10
Ce se intampla la ultimul titlu castigat de Sorana Cirstea inainte de Istanbul Simona Halep era pe locul 351 WTA
ADVERTISEMENT

Sorana Cîrstea a câştigat titlul la WTA Istanbul după ce a învins-o pe Elise Mertens în ultimul act, scor 6-1, 7-6 (3). Este al doilea titlu al carierei, după cel pe care îl obţinea în urmă cu aproape 13 ani, la Tashkent, în octombrie 2008.

La turneul din Maroc, Sorana Cîrstea câștiga o finală plină de dramatism cu Sabine Lisicki. Jucătoarea din Germania venea din postură de finalistă la Wimbledon, chiar în același an, învinsă de Marion Bartolli. Sorana avea 18 ani și era una dintre cele mai promițătoare jucătoare ale lumii.

ADVERTISEMENT

După victoria de la Tashkent, Sorana Cîrstea urca șapte locuri în clasamentul WTA, până pe 39, cu 723 de puncte. Pe locul 34 era Lindsay Davenport, triplă campioană de Grand Slam, 32 de ani la acel moment. La actualizarea făcută pe 6 octombrie 2008, imediat după turneul de la Tashkent, Jelena Jankovic era pe primul loc.

Sorana Cîrstea era cea mai bună jucătoare a României în 2008. Simona Halep, doar pe locul 351, sub Szatmari sau Ungur

Jucătoarea din Serbia o depășea pe Serena Williams și avea să termine acel an pe prima poziție. Maria Sharapova, câștigătoare la US Open cu doar câteva săptămâni înainte de succesul Soranei la Tashkent, era pe locul 6 WTA. Rusoaica avea 21 de ani.

ADVERTISEMENT

Sorana Cîrstea era de departea cea mai bună jucătoare din România la vremea respectivă. Monica Niculescu era și ea în top 100, pe locul 67 la actualizarea din acea săptămână. Raluca Olaru era a treia jucătoare a României în proba de simplu, pe locul 133. Dar încă din acea perioadă obținea rezultate notabile la dublu. Olaru a câștigat proba de dublu la Tashkent, alături de Olga Savchuk.

Simona Halep abia împlinise 17 ani și era doar o junioare promițătoare. Departe de statutul de star WTA pe care Sorana și-l dobândise deja. Deși este cu doar un an și jumătate mai mare. Simona Halep era pe locul 351 în clasamentul WTA, cu 68 de puncte.

ADVERTISEMENT

Locul 21 WTA, în august 2013, cea mai bună clasare a Soranei. Din 2014 au început problemele la umăr

Agnes Szatmari, 21 de ani la acea vreme, era clasată mai bine decât Simona Halep, pe 216. Era practic a patra jucătoare a României, după Sorana, Niculescu și Olaru. Tot peste Halep mai era și Liana Ungur, 23 de ani la acea vreme, și locul 233 WTA. Iar Alexandra Dulgheru, 19 ani atunci, pierdea 26 de locuri și ajungea pe 346. Oricum, peste Halep. Buzărnescu era pe 397, iar Irina Begu pe 487, Ana Bogdan pe 772.

Sorana termina acel an 2008 cu un alt rezultat notabil, o semifinală la Luxemburg. Unde era eliminată de Elena Dementieva, după victorii la Hanthucova și Errani. Termina acel an pe 36 WTA. Sorana Cîrstea și-a continuat ascensiunea în următorii cinci ani, iar în august 2013 atingea cea mai bună poziție a carierei, locul 21 WTA.

ADVERTISEMENT

Din 2014 a intrat pe o pantă descendentă, în special din cauza numeroaselor accidentări. Problemele la umăr i-au provocat mari probleme, exact în perioada în care Simona Halep urca vertiginos în clasament. A ieșit din prima sută mondială și a început să rateze din ce în ce mai multe competiții. După titlul de la Istanbul, Sorana oferă speranțe că va putea intra pentru prima dată în carieră în top 20 WTA.

ADVERTISEMENT