Ce se întîmplă în organism la 20 de minute după ce ai terminat de fumat ultima ţigară

De la canalele din urechile noastre, până la vasele de sânge ale sistemului circulator, fumatul afectează aproape orice parte a corpului nostru.
06.05.2016 | 18:16
Ce se intimpla in organism la 20 de minute dupa ce ai terminat de fumat ultima tigara
ADVERTISEMENT

Pentru dependenţii de nicotină, renunţarea la fumat poate fi o sarcină foarte grea şi este mai mult ca sigur că organismul a fost deja afectat. Cele mai noi studii arată că efectele pozitive încep să se vadă chiar la câteva minute după ce renunţi la fumat.

Realizatorii studiului au construit şi o cronologie a schimbărilor care apar în corpul nostru începând cu câteva minute de când nu mai inhalezi fumul de ţigară.

ADVERTISEMENT

20 de minute: În timpul fumatului, fumul şi nicotina întră în fluxul sanguin şi cresc tensiunea arterială şi pulsul. După terminarea ţigării, atât tensiunea, cât şi pulsul, revin la normal.

8 ore: Odată cu fiecare fum tras, în corpul uman intră nicotina şi monoxidul de carbon. Abia după 8 ore nivelul de oxigen revine la normal.

ADVERTISEMENT

24 de ore: La doar o zi după ultima ţigară fumată, plămânii încep să elimine mucusul şi reziduurile apărute în urma fumatului.

48 de ore: Nicotina este ingredientul principal al tutunului şi este elementul care cauzează dependenţa. Fumatul reduce, de asemenea, simţul gustului şi al mirosului. La două zile de la ultima ţigară, nicotina este eliminată din corp şi simţurile tale încep să revină la normal.

ADVERTISEMENT

De la 2 la 12 săptămâni: Fumatul afectează circulaţia sângelui şi reduce capacitatea de realizare a efortului fizic. Acest lucru afectează, de fapt, întreaga stare de sănătate. Renunţarea la fumat te ajută să îţi îmbunătăţeşti capacitatea de a face sport şi te ajută să respiri mai bine.

De la 3 la 9 luni: La câteva luni după renunţarea la fumat, sănătatea începe să revină la normal. Abia de acum încolo tusea, respiraţia greoaie şi problemele pulmonare încep să se diminueze, datorită faptului că plămânii se însănătoşesc.

ADVERTISEMENT

1 an: Fumatul afectează arterele prin depunerea de mucus pe pereţii acestora, fapt care poate conduce la accidente cardiace, accidente vasculare cerebrale şi angină pectorală. La un an după renunţarea la fumat riscul de dezvoltare a unei afecţiuni cardiace scade cu 50% faţă de procentul existent în cazul unui fumător.

 

ADVERTISEMENT