News

Ce se mai întâmplă cu renegocierea PNRR în privinţa pensiilor. Marius Budăi: ”Nu voi semna o reformă care să-i sărăcească pe seniorii României”

Ministrul muncii, Marius Budăi, a dezvăluit vineri că România primește sprijin pentru a modifica plafonul de 9,4% din PIB alocat pensiilor și stabilit în PNRR. 
13.05.2022 | 13:30
Ce se mai intampla cu renegocierea PNRR in privinta pensiilor Marius Budai Nu voi semna o reforma care sai saraceasca pe seniorii Romaniei
Marius Budăi anunță că nu va semna nicio lege care să afecteze viața românilor. Foto: facebook.com/mariusconstantin.budai
ADVERTISEMENT

Marius Budăi dă astfel o veste importantă pentru milioane de români. Într-o postare pe Facebook, ministrul muncii şi Solidarităţii Sociale a explicat că nevoia renegocierii PNRR în privința pensiilor a fost înțeleasă și la Bruxelles. În forma actuală a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă se menţionează că pensiile românilor nu ar trebui să depăşească 9,4% din PIB până în 2070.

Veste bună primită de Marius Budăi de la Luca Visentini

Secretarul general al European Trade Union Confederation (ETUC), Luca Visentini, susţine, în faţa Comisiei Europene, nevoia de flexibilizare a prevederilor din PNRR în care se menţionează că pensiile românilor nu ar trebui să depăşească 9,4% din PIB până în 2070, poziţie exprimată deja de Ministerul Muncii şi de PSD.

ADVERTISEMENT

Iată că nu doar confederaţiile naţionale, ci şi cea europeană au înţeles că aceste prevederi din PNRR sărăcesc nu doar actualii pensionari, ci şi pe cei viitori. Îi mulţumesc lui Luca Visentini, un mai vechi prieten al României, care a şi participat, la Bucureşti, la evenimentele organizate în perioada cât ţara noastră a deţinut Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a transmis Marius Budăi.

Ulterior, în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3, el a completat că sub nicio formă nu va semna o lege care să afecteze traiul românilor: ”Nu discutăm neapărat despre o mărire. Dacă ne gândim că oamenii sunt cifre, greșim foarte mult.

ADVERTISEMENT

Trebuie să discutăm de ce în PNRR s-au scris expresii juridice care nu există în România. Au introdus și pensiile din apărare, care se plătesc din bugetul de 2%, de la apărare, nu din procentul de 9,4%.  Eu nu voi semna nicio reformă care să-i sărăcească pe actualii seniori ai României și cei din viitoarele generații.

Marți seara, ministrul muncii declara într-o emisiune că specialiştii şi cei din conducerea Băncii Mondiale sunt de acord cu reforma pensiilor propusă de el. Totodată, el susţinea că i-a convins întrebându-i dacă pot trăi cu 200, 300 de euro pe lună. Când a fost întrebat dacă mai-marii Uniunii Europene au aprobat majorarea pensiilor, Budăi a completat s-au scris ”bazaconii” în PNRR.

ADVERTISEMENT

Ce prevede PNRR la capitolul pensiilor

PNRR introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. În prim-plan apar niște parametri care vor fi aleși cu atenție. În alegerea parametrilor formulei de calcul se ține cont de obiectivul privind totalul cheltuielilor publice brute cu pensiile exprimat ca procent din PIB (9,4 % din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070).

Parametrii respectivi nu vor permite creșteri ale nivelurilor pensiilor în funcție de anumite împrejurări. În forma actuală a PNRR este redusă semnificativ posibilitatea de pensionare anticipată.

ADVERTISEMENT

În PNRR din prezent este prevăzută introducerea stimulentelor pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani.

Este prevăzută și egalizarea vârstei legale de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035. Pentru stimularea rămânerii în activitate, după vârsta standard de pensionare, se va propune aplicarea unei majorări asupra punctajelor anuale acordate celor care optează pentru rămânerea în activitate până la 70 de ani.

În PNRR există și o prevedere referitoare la revizuirea pensiile speciale, pentru alinierea acestora la principiul contributivității. Marius Budăi anunță că nu va semna nicio lege care să afecteze viața românilor. Foto: facebook.com/mariusconstantin.budai

 

 

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
Transfăgărăşanul în 2024 trasee, obiective turtistice, atracţii
Transfăgărăşanul în 2024 trasee, obiective turtistice, atracţii
Decizia radicală luată de Andrea Bălan! Ce s-a întâmplat între ea şi fostul...
Decizia radicală luată de Andrea Bălan! Ce s-a întâmplat între ea şi fostul soţ, la patru ani după divorţ
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Vremea a spulberat mari zone din Europa. Și în România va fi cumplit
Vremea a spulberat mari zone din Europa. Și în România va fi cumplit
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în...
Surpriză de proporții pentru Irinel Columbeanu! A venit Ramona de la Dubai în locul lui Moni! Cum au reacționat Iri și Irinuca? FOTO