Ce se mănâncă de Înălțarea Sfintei Cruci. Alimentele pe care ai face bine să le ai pe masă, dar și alimentele de care ar trebui să te ferești. Iată ce spune tradiția Bisericii!
În fiecare an, pe data de 14 septembrie, calendarul creștin celebrează Înălțarea Sfintei Cruci. Este una dintre cele mai vechi sărbători ale Bisericii Ortodoxe, dar și Catolice.
Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătoarea care comemorează descoperirea crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Așa cum era de așteptat, o mulțime de tradiții și obiceiuri sunt legate de această zi Sfântă.
În ziua de 14 septembrie, credincioșilor le este recomandat să țină post. Ziua de post este asociată cu Patimile Mântuitorului de pe Golgota. De Înălțarea Sfintei Cruci nu doar că se ține post, dar anumite alimente trebuie evitate cu orice preț.
Pe 14 septembrie nu este deloc recomandat să se consume nuci, struguri sau alte fructe care au forma unei cruci. De asemenea, nu este bine să se spargă nuci, căci acest gest este asociat cu ofensa la adresa Lemnului Crucii.
Totuși, este important de reținut faptul că aceste interdicții nu sunt consemnate nici în Biblie și nici în alte scrieri bisericești. Se spune că fructele au fost lăsate de Dumnezeu pentru a înlocui carnea în zilele de post.
Credincioșii sărbătoresc pe 14 septembrie Înălțarea Sfintei Cruci, însă, puțini sunt cei care știu semnificația acestei zile. În secolul al IV-lea, Sfânta Elena a plecat în expediție la Ierusalim. Scopul mamei împăratului Constantin cel Mare a fost acela de a găsi locul unde a fost răstignit Iisus Hristos.
După lungi căutări, Sfânta Elena a reușit să găsească trei cruci, dintre care una chiar cea pe care a fost răstignit Mântuitorul. Din acel moment, ziua de 14 septembrie a fost declarată sărbătoare, iar crucea a fost înălțată de Macarie, patriarhul Ierusalimului, în fața tuturor credincioșilor.
Înălțarea Sfintei Cruci nu este doar o zi de post pentru creștini, ci și una de rugăciune. Crucea este un simbol al speranței, iar ziua de 14 septembrie le amintește creștinilor să pună iubirea și credința pe primul loc.
Pe data de 14 septembrie, bisericile oficiază slujbe speciale. În unele zone, în această zi, se împarte busuioc sfințit, acest fiind privit ca un simbol al vindecării.