Cercetările efectuate în ultima perioadă arată ce se petrece, în realitate, cu creierul dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte. Efectele care se produc asupra stării generale de sănătate și mai ales, asupra funcției cognitive.
Somnul este vital pentru funcționarea normală a organismului, atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică. Studiile arată că îmbunătățește calitatea vieții, odihna fiind de un real ajutor în menținerea unui sistem imunitar puternic.
Ce se petrece atunci când oamenii nu dorm cât trebuie? Ei bine, s-au observat numeroase efecte negative în rândul persoanelor care au dormit mai puțin de 6 ore pe noapte. Acestea au început să simtă că le este afectată performanța cognitivă.
Privarea de somn crește riscul de boli neurodegenerative, afectând negativ atenția, luarea deciziilor și memoria. De asemenea, lipsa odihnei, așa cum este recomandată de medici, este asociată cu depresia, suicidul și comportamentele riscante.
În plus, oamenii de știință au demonstrat, prin intermediul studiilor de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), că lipsa somnului reduce activarea în multiple regiuni ale creierului. Cele mai afectate sunt cele responsabile de atenție și funcțiile executive, potrivit Oxford Academic.
Mai mult decât atât, atunci când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte creierul nu mai poate gestiona cum trebuie emoțiile negative. Controlul acestora este îngreunat, în timp de adaptarea la schimbări este una mai dificilă.
Cercetările de la Universitatea Yale susțin că lipsa somnului are numerose efecte asupra organismului uman. O odihnă insuficientă produce modificări ale creierului care preced și cresc riscul de accident vascular cerebral.
Cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte riscă să sufere de demență mai târziu în viață. Din păcate, o singură noapte de privare de somn poate crește nivelul de beta-amiloid în creier, o proteină asociată cu boala Alzheimer.
Un alt efect negativ strâns legat de privarea de somn este creșterea în greutate. Persoanele care obișnuiesc să se odihnească ore puține riscă să se îngrașe. Somnul ajută la reglarea hormonilor care controlează foamea și sațietatea, cum ar fi leptina și grelina.