Invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu de către Biroul Electoral Central răstoarnă din nou calculele politicienilor și aduce în prim-plan noi scenarii. Rămâne polul suveranist fără un candidat la cea mai înaltă funcție în stat? Este George Simion moștenitorul politic al lui Georgescu? Îi va valida CCR totuși candidatura lui Georgescu și, dacă da, cine are cele mai mari șanse să-l învingă în turul doi, având în vedere că, până acum, trei candidați par să „rupă” din același tip de electorat? Politologul Răzvan Petri a descris pentru FANATIK toate scenariile posibile pentru următoarele zile.
Invalidarea candidaturii la prezidențiale a lui Călin Georgescu de către Biroul Electoral Central s-a făcut, duminică, pe 9 martie, pe motiv că nu respectă legea și deciziile Curții Constituționale. Judecătorii susțin că, din moment ce alegerile prezidențiale au fost anulate din cauza conduitei lui Georgescu, el nu poate candida din nou.
Ultima zi pentru depunerea candidaturilor este 15 martie, însă partidele AUR și POT au strâns semnături exclusiv pentru Georgescu. Din acest motiv, timpul rămas nu le-ar permite să susțină un alt candidat.
„Există acest scenariu, deoarece, dacă luăm de bun cuvântul oamenilor din jurul lui Georgescu, toți au strâns semnături exclusiv pentru el. George Simion a declarat că nu va candida, așa că mă îndoiesc că va reuși să strângă 200.000 de semnături în doar trei zile, de miercuri până duminică (15 martie).
Astfel, este posibil să asistăm la o situație în care polul suveranist rămâne fără niciun candidat. Totuși, mă aștept ca un politician precum George Simion să aibă un plan B – fie că a strâns deja semnături, fie că va găsi o modalitate mai puțin transparentă de a le obține. Este greu de crezut că polul suveranist nu a anticipat această posibilitate, mai ales că AUR este deja un partid cu experiență”, a explicat, pentru FANATIK, Răzvan Petri, analist politic și cofondator Politică la Minut.
George Simion, liderul AUR, a spus într-o declarație recentă, că va merge până la capăt cu Călin Georgescu și nu a spus concret dacă va fi el noul candidat al suveraniștilor, ci a subliniat că va așteapta decizia CCR.
„În acest moment, mai mulți politicieni și lideri de opinie văd o oportunitate de a se poziționa ca urmași ai lui Călin Georgescu. Pe de o parte, George Simion își dorește clar să preia stindardul și să fie candidatul polului suveranist. Pe de altă parte, există posibilitatea ca această poziție să fie ocupată de Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu.
De asemenea, am observat o poziționare din partea Ancăi Alexandrescu, una dintre marile susținătoare ale lui Georgescu din presă, care a sugerat că ar putea exista șanse să candideze în cazul în care candidatura lui Călin Georgescu rămâne invalidată. Se vehiculează și varianta ca Dan Dungaciu, un cunoscut profesor și analist cu simpatii pro-ruse, să îi ia locul lui Călin Georgescu”, a mai punctat analistul politic.
O variantă ar fi și Victor Ponta, fostul premier al României, care și-a mutat discursul în zona suveranistă. Totodată, Ponta s-a autosuspendat din PSD și a spus că nu îl acceptă pe Crin Antonescu drept candidat comun al PSD-PNL la prezidențiale.
„Victor Ponta are șanse să rupă câteva procente, însă principala sa problemă este că, în ultimii ani, deși s-a poziționat tot mai mult în zona suveranistă, el poartă eticheta de ‘om al sistemului’. A fost premier timp de aproape patru ani din partea PSD, un partid care canalizează energiile suveraniștilor și extremiștilor. De asemenea, a fost consilier onorific al premierului Ciolacu și membru PSD, ceea ce îl face o figură mai puțin credibilă în rândul electoratului suveranist.
El ar putea atrage unele voturi de la PSD și de la suveraniști, dar nu va fi cel care va prelua întregul electorat al lui Călin Georgescu”, a mai adăugat politologul Răzvan Petri pentru FANATIK.
Ultimul cuvânt este la CCR, chiar dacă BEC i-a invalidat candidatura, CCR poate veni cu o altă motivare. Deja Georgescu a depus o contestație, iar marți seara CCR va veni cu o decizie. Dacă CCR îi va permite lui Călin Georgescu să candideze, trebuie văzut cine este candidatul care intră în turul doi și are cele mai mari șanse să îl învingă. În majoritatea sondajelor, Călin Georgescu apare ca favorit, iar locul doi este cel disputat.
Conform unui sondaj Sociopol, Călin Georgescu ar câștiga primul tur cu aproximativ 25% din voturi. Pe locul doi se află Crin Antonescu (susținut de PSD-PNL), cu 20%, urmat de alți candidați. În schimb, un sondaj realizat de Verifield, arată că Georgescu ar fi pe primul loc, iar Crin Antonescu ar ocupa locul al doilea, cu 22% din intențiile de vot.
„Un caz puțin probabil ca Georgescu să fie validat, însă, dacă se va întâmpla, va câștiga turul I, deoarece există multă energie în jurul lui și sunt mulți oameni care l-ar vota. Mai ales că, în zona pro-europeană, nu există un candidat unic, iar astfel îmi imaginez că Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi își vor împărți voturile. Unul dintre cei trei va intra în turul II, cel mai probabil Nicușor Dan sau Crin Antonescu.
În turul II, eu cred că există șanse mari ca unul dintre ei să-l bată, mai ales dacă va intra Nicușor Dan. Nu pentru că am simpatii aici, dar pentru că imaginea lui de independent este mai bine văzută de electorat decât imaginea lui Crin Antonescu, considerat exponent al sistemului PSD-PNL. Atunci, între doi independenți, s-ar putea ca Nicușor Dan să adune o coaliție mai mare de votanți care să-l susțină”, a mai subliniat Răzvan Petri.
Potrivit acestuia Nicușor Dan, candidatul independent la prezidențiale, ar fi cel care ar câștiga alegerile.
„La cum arată acum sondajele și la profilul votanților, care sunt foarte frustrați și supărați pe sistem, dacă ne uităm și la sondaje, Nicușor Dan pare să aibă cele mai multe șanse. În prezent, Elena Lasconi a scăzut mult în sondaje, ajungând la doar 7-8%.
Dacă Elena Lasconi cedează și voturile ei se vor duce aproape în totalitate către Nicușor Dan, iar acesta va aduna și voturi de la cei care votează un candidat independent, dar nu sunt convinși de Călin Georgescu și de calea pe care o alege, mai ales în contextul legăturilor sale cu Rusia și al ultimelor verificări și investigații, Nicușor Dan ar putea câștiga teren”.
Întrebat totuși dacă Ilie Bolojan era o variantă mai bună, comparativ cu Crin Antonescu, analistul politic a spus că:
„E posibil să fi strâns mai mulți susținători pentru că Ilie Bolojan are această imagine de politician neatins. A stat până acum în afacerea politică mare și are și el această aură de outsider independent, chiar dacă este din PNL, pentru că nu s-a implicat în conflicte politice.
Pare că a făcut treabă bună la Bihor și Oradea. Primele săptămâni de interimat au fost duse destul de bine la capăt, a comunicat destul de bine, mai bine decât fostul președinte Klaus Iohannis. S-a achitat de politica externă destul de bine și, cumva, a crescut încrederea în șeful statului. Ar fi putut să strângă mai mulți votanți, cu siguranță”, a mai adăugat acesta.
Duminică seara au avut loc proteste violente în fața Biroului Electoral Central, după ce i-a fost invalidată candidatură la prezidențiale a lui Călin Georgescu, fiind raportate zeci de incidente. Riscul ca astfel de proteste să se repete, ba chiar amploarea lor să crească este uriaș.
„S-ar putea să vedem în continuare violențe. Mă aștept ca susținătorii lui Călin Georgescu să fie încurajați de Horațiu Potra și de către oamenii din jurul lui. După cum am văzut, Călin Georgescu în mod oficial spune că nu susține violențele, însă oamenii din jurul lui s-au văzut că au încurajat aceste violențe. Este de așteptat ca CCR, mai ales după ce a fost și decizia BEC de invalidare a candidaturii lui Călin Georgescu, să reacționeze și să invalideze oficial candidatura acestuia.
Astfel, putem să ne așteptăm la un nou episod, cum am văzut duminică seara. Mă aștept să fie în continuare violențe, dar nu cred că vor fi de durată. Cred că va fi ceva de moment, zilele acestea, până când polul suveranist va găsi un nou candidat, iar atunci energia se va transfera din nou către susținerea unui alt candidat”, a mai adăugat Răzvan Petri.