News

Ce se poate întâmpla în cazul unui Brexit fără acord. România, printre cele mai afectate țări

11.12.2020 | 12:56
Ce se poate întâmpla în cazul unui Brexit fără acord. România, printre cele mai afectate țări
Ce se poate întâmpla în cazul unui Brexit fără acord. România, printre cele mai afectate țăriSursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Efectele unui Brexit fără acord or să se simtă în toată Uniunea Europeană, unde 130.000 de locuri de muncă se vor pierde. România se află printre cele mai afectate țări europene în cazul unui asemenea scenariu.

În țara noastră, 12.000 de locuri de muncă sunt în pericol în cazul în care Ursula von der Leyen, preşedintele Co­misiei Euro­pene, și premierul britanic Boris John­son nu vor ajunge la un acord cu privire la rela­ţiile bilaterale post-Brexit. Ambii au anunțat prelungirea negocierilor până duminică pentru a găsi o soluție.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a publicat o serie de măsuri de urgență aplicabile de la 1 ianuarie, în cazul în care nu se va ajunge la un acord post-Brexit.

Efectele unui Brexit fără acord. România, printre țările cele mai afectate

În total, locurile de muncă puse în pericol de un Brexit fără acord sunt, pe tot teriroriul Uniunii Europene, de aproximativ 130.000, iar, în România, vor fi afectate în jur de 12.000 de joburi din industria textilă. Marea Britanie este țara care găzduiește nume mari din respectiva industrie, ca Primark, Asos sau Marks & Spencer, iar livrările masive ale țărilor din Uniune către britanici sunt amenințate de lipsa unui acord post-Brexit.

ADVERTISEMENT

„Producţia de haine, încălţăminte şi textile se va nu­mă­ra printre cele mai afec­tate industrii de un Brexit fără acord, dat fiind că peste 100.000 de locuri de muncă din UE şi alte aproape 30.000 de joburi din Marea Britanie ar putea dispărea”, au declarat reprezentanții Confederaţiei Europene a Producăto­rilor de Haine şi Textile (Euratex), potrivit Digi24. 

Țările europene cele mai afectate din acest punct de vedere sunt Portugalia, România, Germania, Italia, Spania, Franța și Polonia. La noi în țară, industria textilă are o valoare de 22 mld. lei (4,4 mld euro), 2% din PIB.

Unuinea Europeană a prezentat un set de măsuri pentru scenariul în care nu se va putea ajunge la un acord. „Nimic nu garantează că, dacă se ajunge la un acord, el va putea intra în vigoare la timp.

ADVERTISEMENT

Responsabilitatea noastră este de a ne pregăti pentru toate eventualităţile, inclusiv pentru cea de a nu avea în vigoare un acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021″, a spus Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, potrivit Știrile Pro TV.

Măsurile vizeză conectivitatea transporturilor aeriene de bază, siguranța aviației, conectivitatea transporturilor rutiere de bază și pescuitul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri