News

Ce se știe până acum despre originea coronavirusului. Teoriile conspirației și necunoscutele pandemiei

02.05.2020 | 12:37
Ce se stie pana acum despre originea coronavirusului Teoriile conspiratiei si necunoscutele pandemiei
ADVERTISEMENT

Președintele Donald Trump susține că pandemia de COVID-19 ar fi rezultatul unei erori care ar fi survenit într-un laborator din China, iar diverse teorii ale conspirații susțin că noul coronavirus ar fi creat artificial. Oamenii de știință au infirmat însă originea artificială, iar informațiile existente nu probează că pandemia ar fi rezultatul unei erori umane. Rămâne neclară însă locul în care ar fi apărut boala, existând posibilitatea ca primele cazuri să nu fi apărut în Wuhan, scrie The Guardian.

Teoriile legate de laboratoarele din  Wuhan au fost infirmate

Coronavirusul a devenit un motiv suplimentar de dispută între regimul de la Beijing și administrația Trump, după ce președintele american a afirmat că există informații care ar arăta că SARS-CoV-2 s-a r fi răspândit dintr-un laborator din Wuhan. Până acum, acest lucru nu a fost confirmat de serviciile americane de informații, iar comunitatea științifică susține că nu există probe care să susțină acest lucru

ADVERTISEMENT

Mai mult, au apărut știri potrivit cărora Casa Albă ar face presiuni asupra serviciilor de informații să confirme public aserțiunile lui Trump, pe modelul folosit de George Bush jr. pentru a obține o justificare pentru invazia Irakului.

Speculațiile  sunt alimentate de faptul că, din punct de vedere epidemiologic, există dubii că primele cazuri ar fi apărut la o piață din  Wuhan, așa cum susțin autoritățile chineze.

ADVERTISEMENT

Astfel, două laboratoare – Institutul de Virologie din Wuhan (WIV) și Centrul pentru Controlul Bolilor din Wuhan – efectuau cercetări  privind coronavirusurilor la lilieci, iar asta a generat două teorii distincte.

Prima este că cei de la WIV ar fi început să experimenteze modificarea coronavirusurilor de la lilieci, iar rezultatul recombinării genetice ar fi fost scăpat de sub control și ar fi infectat oameni. O a doua teorie este că nivelul redus al biosecurității din cele două instituții ar fi făcut ca mostrele colectate de la animale să fi fost scăpate de sub control.

ADVERTISEMENT

Prima teorie este respinsă unanim de comunitatea științifică. Profesorul de microbiologie Kristian Andersen, într-o scrisoare către revista Nature, a precizat că nu ”datele genetice arată în mod irefutabil că SARS-CoV-2 nu este derivat dintr-o tulpină modificată a unui alt virus”.

Astfel, virusul ar fi apărut în mod prin selecție naturală. ”Propunem două scenarii care pot explica plauzibil originea SARS-CoV-2: selecția naturală într-un  animal gazdă înainte de transferul zoonotic, de la animal la om, și selecția naturală la oameni după transferul zoonotic”, susține Andersen.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Peter Ben Embarek, un expert al Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS) în transmiterea bolilor de la animale la oameni, susține că manipularea genetică a virusului ar putea fi depistată în secvențele genetice precum și în traseul mutațiilor suferite.

Șeful Laboratorului Național Galveston (SUA), James Le Duc,  infirmă și el originea artificială afirmând că orginea naturală este probată de asemănarea virusului cu alte coronavirusuri identificate la lilieci.

În ce privește teoria că virusul este unul natural, dar s-a răspândit din cauza neglijenței cercetătorilor chinezi, probele sunt cel mult circumstanțiale. Publicația Washington Post a scris că oficiali de la ambasada SUA în China ar exprimat încă de acum doi ani temeri legate de măsurile de siguranță de  la laboratoarele din Wuhan, însă articolul nu conținea probe care să arate că acestea  ar fi fost cauza izbucnirii pandemiei.

În schimb, James Le Duc a prezentat o cu totul altă imagine a WIV. ”Am vizitat laboratorul din Wuhan înainte de deschiderea în 2017. În ce privește măsurile de siguranță este comparabil cu cele din Statele Unite sau Europa”, a afirmat americanul care a stat de vorbă și cu Shi Zhengli, virusologul care a coordonat cercetările de la WIV privind coronavirusurile de la lilieci și care a descoperit legătura dintre aceste animale și epiedemia de SARS din 2002-2004. Americanul a descris-o pe Shi Zhengli drept ”foarte deschisă și transparentă în ce privește legea și dornică să colaboreze”.

Unde a apărut prima dată boala

Rămân însă semne de întrebare privind locul de origine al pandemiei. Peter Forster, un genetician de la Cambridge a identificat două tulpini distincte ale virusului apărute concomitent, A și B, cărora li s-a adăugat apoi tulpina C, derivată din B.

Surprinzător este că varianta cea mai apropiată de coronavirusul de la lilieci nu este cea prevalentă la Wuhan, ci în câteva cazuri apărute în provincia sudică Guangdong. Între 24 decembrie 2019 și 17 ianuarie 2020, din cele 23 de cazuri din Wuhan, doar trei era de tip A, restul fiind de tipul B. La cei  nouă pacienți infectați în Guangdong, cinci era vorba de tipul A.  Astfel, se poate spune cu certitudine că Wuhan este locul de apariție a bolii.

ADVERTISEMENT