News

Ce se va întâmpla cu adresa din buletin. Schimbare majoră la actele de identitate

Românii vor putea să-și facă buletine și în altă localitate decât cea de domiciliu, însă apar schimbări importante referitoare la adresă.
21.10.2022 | 07:12
Ce se va intampla cu adresa din buletin Schimbare majora la actele de identitate
Buletinul își schimbă regulile. Foto: Cugetliber.ro
ADVERTISEMENT

Mai exact, la aceeași adresă nu se vor mai putea înregistra prea multe persoane, conform noii legi.

Ce se întâmplă cu adresa din buletin

Avocatnet.ro anunță că regulile stabilite pentru obținerea actelor de identitate se vor modifica, conform unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor. Important, solicitarea oamenilor de a obține un nou buletin se va putea face în orice localitate din țară, nu doar în cea de domiciliu sau reședință.

ADVERTISEMENT

Mai mult, fiecare adresă va avea un număr limitat de persoane care pot fi înregistrare, spre deosebire de prezent. Proiectul de lege al Senatului vizează modificarea și completarea OUG nr. 97/2005 privitor la evidență, domiciliu, reședință și actele de identitate ale românilor.

Așadar, ”în situaţia în care solicitantul actului de identitate nu se va putea prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cererea va putea fi depusă Ia cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor, care va prelua cererea şi va elibera actul de identitate”, este precizat în actul legislativ.

ADVERTISEMENT

Actele de identitate se eliberează în acest moment de către serviciul public comunitar de evidență a populației, care ține de reședința sau de locul de domiciliu al persoanei solicitante.

Mai mult, politicienii vor să introducă o nouă prevedere importantă care arată că “spaţiul care face obiectul titlului locativ trebuie să îndeplinească, prin raportare la numărul de persoane care locuiesc în acesta, exigenţele minimale pentru locuinţe prevăzute de Anexa nr. 1 la Legea locuinţei nr. 114/1996”.

ADVERTISEMENT

Important de reținut, regula nu se aplică dacă solicitantul actului de identitate are calitatea de soț, rudă sau afin până la gradul IV al găzduitorului. Așadar, legea 114/1996 va stabili următoarele limite care fac referire la numărul de persoane care pot avea buletinul pe o adresă:

ADVERTISEMENT
  • 1 persoană, 1 cameră, 37 mp utili sau 58 mp construiți
  • 2 persoane, 2 camere, 52 mp utili sau 81 mp construiți
  • 3 persoane, 3 camere, 66 mp utili sau 102 mp construiți
  • 4 persoane, 3 camere, 74 mp utili, 115 mp construiți
  • 5 persoane, 4 camere, 87 mp utili, 135 mp construiți
  • 6 persoane, 4 camere, 93 mp utili, 144 mp construiți
  • 7 persoane, 5 camere, 107 mp utili, 166 mp construiți
  • 8 persoane, 5 camere, 110 mp utili, 171 mp construiți

Mai mult, viitoarea lege stabilește că persoanele care locuiesc la alte adrese decât cea din buletin vor fi obligate să solicite la serviciul public comunitar schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare. Totodată, oamenii vor fi nevoiți să ceară înscrierea în cartea de imobil, conform sursei citate.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat de Parlament, după care va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial. Doar din acel moment va fi aplicabil, deci va afecta direct românii.