News

Ce se va întâmpla cu clienții City Insurance în cazul falimentului companiei. Vești bune de la autorități

Clienții City Insurance își vor putea recupera pierderile. Autoritățile au venit cu vești bune
15.09.2021 | 19:22
Ce se va intampla cu clientii City Insurance in cazul falimentului companiei Vesti bune de la autoritati
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a venit cu vești bune pentru oamenii afectați de falimentul iminent al City Insurance. Compania are aproximativ trei milioane de clienți și sute de mii de dosare de daună.

Guvernul pregătește două ordonanțe de urgență. Ambele au menirea de a atenua efectele respectivului faliment.

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla cu clienții City Insurance în cazul falimentului companiei. Vești bune de la autorități

„Sunt două Ordonanțe de urgență în avizare. Am discutat și astăzi cu Consiliul Concurenței, ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare,” a declarat premierul, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.

„O Ordonanță se referă la prețurile asigurărilor RCA, iar alta la situația City insurance, daca se ajunge acolo pentru a asigura că nu se ajunge ca oamenii să aibă un claim și să nu poată fi plătit, deci ne asigurăm că se vor putea plăti banii de la Fondul de Garantare,” a explicat acesta.

ADVERTISEMENT

Prima dintre aceste ordonanțe vizează prețurile practicate de firmele de asigurare pentru polițele RCA. Acesta este la avizare la Consiliul Concurenței.

City Insurance este direct vizată de cea de a doua ordonanță. Acesta este menită să-i protejeze pe clienții companiei.

ADVERTISEMENT

Liderul pieței asiguratorilor din România se află într-o situație delicată. Firma I3CP, cea care a anunțat că intenționează să achiziționeze City Insurance, nu a reușit să majoreze capitalul societății cu suma impusă de ASF până la data de 4 septembrie.

City Insurance, obligată să-și alimenteze conturile cu 150 de milioane de euro pentru a evita falimentul

Amintim că, printr-o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară, din data de 4 iunie, conducerea companiei City Insurance a fost înlocuită, fiind trecută sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).

ADVERTISEMENT

Totodată, i s-a impus un aport de minimum 148 de milioane de euro la capital. Banii erau necesari pentru a reface indicatorul de solvabilitate minimă (MCR).

„Conform deciziei ASF termenul limită pentru restabilirea indicatorului de solvabilitate minimă (MCR) este 4 septembrie. Imediat după patru septembrie vom știi dacă compania și-a restabilit sau nu indicatorii de solvabilitate. Termenul de 25 august a fost cel agreat de ei. Legea este clară. Noi am indentificat o lipsă de capital, am trimis decizia companiei, iar compania nu își poate restabili indicatorii cu mai puțin. Acea sumă este suma minimă necesară pentru a restabili indicatorul MCR. După restabilirea MCR ne vom uita la SCR, lichiditate și altele. Dar MCR este important. Dacă nu ai respectat acest indicator nu mai poți să funcționezi,” a spus Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din ASF pentru Economica.net.

Administratorul temporar al firmei, Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA), a confirmat că banii nu au ajuns în conturile societății: „nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale.”

ADVERTISEMENT