News

Ce se va întâmpla cu facturile la energie. Ciolacu cere act normativ nou / USR: ”Riscăm să stăm în frig și beznă la iarnă”. Update

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că ministrul energiei, Virgil Popescu, este obligat ca până la 1 septembrie să promoveze un act legislativ nou pentru susținerea facturilor la energie.
22.08.2022 | 10:43
Ce se va intampla cu facturile la energie Ciolacu cere act normativ nou  USR Riscam sa stam in frig si bezna la iarna Update
Marcel Ciolacu susține că românii nu vor avea facturi mai mari la energie. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT
22-08-2022
11:24

Cristina Prună (USR): ”PSD şi PNL i-au resuscitat pe băieţii deştepţi prin măsurile de plafonare”

Deputata USR, Cristina Prună, a reacționat în forță după declarațiile lui Marcel Ciolacu despre ordonanța pentru plafonarea prețurilor la energie.

Ea l-a acuzat pe Ciolacu de ipocrizie și i-a transmis că ”el este liderul celui mai mare partid de guvernare şi că în martie ne-a spus, de mânuţă cu Nicolae Ciucă şi Kelemen Hunor, că soluţiile lor la criza energetică salvează România şi românii”.

Marcel Ciolacu iar se plânge că altcineva face politica energetică a României. Uită practic că el este liderul celui mai mare partid de guvernare. Uită probabil că ne-a spus în martie, de mânuță cu Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, că soluțiile lor la criza energetică salvează România și românii.

Ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie nu are ceva «strecurat» prin ea de nu știu ce omuleți verzi. Acea ordonanță a fost semnată de Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului de la PSD, ministrul PSD Marius Budăi și de ministrul Finanțelor tot de la PSD – Adrian Câciu. Ciolacu ne spune practic că miniștrii PSD sunt incompetenți.

Dar chiar și așa tot ce spune este o fumigenă. Ne vorbește iar de băieți deștepți ca și când ar fi ceva străin de PSD. Dar cine a creat noii băieți deștepți din energie? Și de ce nu se vorbea de ei înainte de soluțiile lor magice de plafonare? Pentru că PSD și PNL i-au resuscitat prin măsurile de plafonare.

Adică printr-o ordonanță care lasă statul păgubit cu zeci de miliarde de lei din cauză că nu există nici un criteriu după care statul sa deconteze aceste sume enorme. Practic, au creat un sistem care duce la creșterea artificială a prețului în piață pe tot lanțul pentru că furnizorii pot cumpăra la orice preț, iar statul le decontează orice diferență dintre plafon și prețul de achiziție.

Păi nu or fi oare tot firmele de casă ale lui Ciolacu beneficiare? Au nenorocit industria, au nenorocit economia și acum vor să o îngroape definitiv. Cu asemenea incompetenți riscăm să stăm în frig și beznă la iarnă. E timpul să plece cu toții!”, a transmis deputata Cristina Prună pe Facebook.

În aceleași context, USR a transmis că pentru ”a scoate România din haosul pe care l-a creat PSD şi PNL” va redepune în Parlament legea respinsă de PSD şi PNL, de reducere a TVA la energie şi eliminare a mai multor taxe din factură. Aceeași lege prevedea acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili şi acordarea de credit fiscal pentru mediul de afaceri.

Tot luni, conducerea Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi Ministerul Energiei (ANRE) a transmis informările privind piaţa de energie solicitate de prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Mai departe, ANRE va înainta propuneri prin care populaţia şi mediul de afaceri să fie protejate de creşterile de preţuri la energie şi gaze naturale.

Liderul social-democraților a subliniat că este nevoie de acest act normativ pentru facturile la energie având în vedere că actuala legislație în domeniu ”nu mai este de actualitate ținând cont de impactul Ministerului Energiei, de 31 de miliarde, lucru imposibil pentru bugetul României”.

Facturile la energie aprind spiritele în coaliție

Amintim că luni, 22 august 2022, Virgil Popescu va prezenta un raport cu situația concretă a proiectelor de investiții din energie. În același context, ANRE va prezenta o analiză a efectelor ordonanței de plafonare și compensare a prețurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Cel care ocupă și funcția de președinte al Camerei Deputaților a completat că este nevoie de acest act normativ și pentru reglementarea situației haotice de pe piața energiei.

Totodată, de la 1 septembrie, noul act normativ ar urma să asigure un sistem coerent și sustenabil de compensare. În acest sens, Ciolacu a dezvăluit că Hidroelectrica încasează de abia în 2022 banii pentru energia vândută în 2021, la prețurile de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Prețurile din 2021 vs. prețurile din 2022

Așteptăm soluția de la ședința interministerială și până la 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat prin guvern. Există o abordare pe aceste luni în care energia este deja vândută și am văzut că această liberalizare, să nu-i spun tâmpită, ci haotică, cum spune BNR, a dus din nou la inventarea băieților deștepți din energie.”

A fost vândută energia cu 300, 400 anul trecut, iar astăzi o cumpărăm la 3.000, 4.000”, a declarat Marcel Ciolacu în fața jurnaliștilor.

ADVERTISEMENT

În continuare, liderul social-democraților a precizat că există o supraimpozitare la producători, dar și în acest caz cineva a strecurat în OUG pentru plafonarea prețurilor la energie să fie luat prețul mediu. Ciolacu a arătat astfel că producătorii s-au încadrat la un preț foarte avantajos (450).

Mesaj pentru Nicolae Ciucă

În acest context, el își dorește ca premierul Nicolae Ciucă să afle cine a integrat acel preț mediu pentru a se convinge cine face jocurile pentru energie în România.

ADVERTISEMENT

Spre finalul declarațiilor despre facturile la energie, Ciolacu a menționat că a convenit cu prim-ministrul ca prețul la energie să rămână nemodificat pentru persoanele fizice. Totuși, președintele PSD a precizat că este important să existe banii pentru această plafonare, astfel încât să nu se intre în deficit.

Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști despre întâlnirea liderilor PNL de la Sinaia, de joia trecută. În răspunsul său, acesta a indicat că liberalii ar fi discutat acolo despre o strategie în care să fie acuzată conducerea ANRE, al cărei președinte a fost sprijinit de PSD.

Totuși, pentru el, acest aspect nu reprezintă o problemă, având în vedere că asta înseamnă politica. Altfel, președintele PSD a completat că nu se pune problema ruperii coaliției și până în prezent nu a discutat cu Nicolae Ciucă despre remanierea vreunui ministru, deși în opinia lui, s-ar impune și n-ar fi nicio tragedie dacă s-ar întâmpla.

ADVERTISEMENT