România se află sub două coduri galbene de ninsori și ger. Astfel, românii se tem că facturile ar putea exploda în această perioadă, având în vedere temperaturile scăzute. Ce spun specialiștii.
La momentul actual, România se află sub avertizare de cod galben, până miercuri, 18 februarie. În unele zone, temperaturile pot ajunge până undeva la -10 grade Celsius, arată ANM. Totuși, în regiunile montane, se așteaptă și -16 grade.
Astfel, românii sunt îngrijorați cu privire la facturile emise după această perioadă de ger. Astfel, automat aceștia vor scoate mai mulți bani din buzunare. Cei mai afectați sunt cei dependenți de gaze.
„Fără îndoială că vor crește facturile, tocmai pentru că factura vine pe consum și consumul, în vremea asta, este fără îndoială mult mai mare plus că s-ar putea să fie și de două ori mai mare, depinde de ce condiții are fiecare.
Sigur că asta este valabil doar la persoanele care se încălzesc cu încălzirea pe gaze. Cei care sunt pe lemne, de exemplu, nu au o situație deosebită pentru că au cumpărat deja și aceleași lemne pe care le-au avut pregătite pentru toată iarna, vor fi arse în some în săptămânile următoare. Doar dacă nu se întâmplă să-și fi terminat rezervele și să fie necesar să cumpere altele.
Însă, în primul rând, vor fi afectați cei care sunt dependenți de gaze pentru că aici se cunoaște consumul mult mai mare sau poate chiar dublu care are loc în zilele acestea, va avea un impact semnificativ asupra facturii”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia, pentru wowbiz.ro.
Românii se tem că odată cu această perioadă grea, de ger, în care consumul a crescut semnificativ, ar putea crește și tarifele la gaze și energie. Acesta nu este motiv de îngrijorare pentru că prețurile rămân plafonate până la 1 aprilie 2025.
„Nu, creșterile de prețuri sunt excluse pentru că există o prevedere care plafonează prețurile până în aprilie și nu se va știe ce se va întâmpla apoi. În Guvern se discută deja să se prelungească plafonările acestea de prețuri.
Deci, deocamdată, din punctul de vedere al prețurilor nu cred că există niciun pericol. Totuși, consumul fiind mai mare, fără îndoială că facturile se vede că sunt mai mari”, a mai adăugat Aurelian Dochia, pentru sursa menționată.