News

Ce se va întâmpla cu formularul de constatare amiabilă. Schimbare importantă pentru șoferi

Modificări importante pentru asigurările auto din România: formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic de șoferii implicați într-un accident rutier.
27.05.2022 | 20:13
Ce se va intampla cu formularul de constatare amiabila Schimbare importanta pentru soferi
Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Foto: rawpixel.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Asta au anunțat miercuri reprezentanții Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.), care au aprobat proiectul de normă care aduce modificări substanțiale Normei 20/2017 privind asigurările auto în România.

Update cu formularul de constatare amiabilă

Conform comunicatului de presă remis de ASF, actul normativ a fost trimis către Monitorul Oficial. Ulterior, urmează intrarea în vigoare după 90 de zile de la publicarea în MO.

ADVERTISEMENT

Sursa citată subliniază că una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților implicați în accidentele rutiere. Este o schimbare importantă pentru șoferii din România, implicați în fiecare an în sute de mii de accidente.

Noutatea? Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic, conform noilor reglementări. ”În cazul completării formularului de constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul”, se arată pe asfromania.ro.

ADVERTISEMENT

Se vor implica și firmele de asigurare care emit RCA

Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR). Vor contribui și firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

Asiguratorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, se mai arată în actul normativ.

ADVERTISEMENT

În 2021, la inițiativa A.S.F. a fost eliminată obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic. La acea vreme era suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

În prezent, principalul scop al noilor reglementări a fost abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu erau conforme cu prevederile legislației europene.

ADVERTISEMENT

Au fost probleme cu oficialii Comisiei Europene

Pentru alinierea la normele UE au fost purtate numeroase discuții cu serviciile Comisiei Europene (COM), în cauza de infringement 2018/4075.

Este vorba despre o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017.

Mai simplu spus, au fost eliminate obligațiile de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către A.S.F.. În acest context, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor. Este vizată inclusiv înlocuirea temporară a acestora.

Astfel, șoferii au fost informați că noua procedură este mai simplă și mai clară. Ea vine în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și de reparație și, în principal, al păgubitului.

ADVERTISEMENT