Anunț important pentru funcționarii publici din România care aleg să lucreze peste vârsta de pensionare. Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie care schimbă complet situația lor.
Hotărârea ÎCCJ îi vizează pe cei a căror decizie de pensionare a fost emisă, prin care se hotărăște încetarea raportului de muncă, dar care vor să-și reia activitatea, depunând o cerere în acest sens.
Potrivit deciziei instanței supreme, pronunțată luni, 25 noiembrie 2024, emiterea deciziei de pensionare stabilește „încetarea de drept a raportului de serviciu”. Acest lucru se va întâmpla inclusiv în cazul funcționarilor care au solicitat suspendarea plății pensiei.
Hotărârea ÎCCJ este obligatorie. „Decizia nr. 91: Admite sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:
În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 noiembrie 2024”, se arată în decizia ÎCCJ.
O altă decizie recentă a ÎCCJ în vizează pe funcționarii care lucrează în administrația locală. Hotărârea a fost emisă după o solicitare a Curții de Apel Cluj.
Conform ÎCCJ, Codul Administrativ nu permite acestor angajați să beneficieze de sporuri sau diverse facilități, prin hotărârea Consiliilor locale, nefiind reglementate prin alte norme juridice.
„Art. 129 alin. (12) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, nu permite acordarea, prin hotărâre de consiliu local, de sporuri şi facilităţi nereglementate prin alte norme juridice. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, mai arată instanța supremă.