News

Ce se va întâmpla cu Giorgiana Hosu după demisia de la conducerea DIICOT. CSM a făcut anunțul

30.09.2020 | 12:21
Ce se va intampla cu Giorgiana Hosu dupa demisia de la conducerea DIICOT CSM a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Joi, 24 septembrie, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Hosu, fostul șef al Direcției de combatere a crimei organizate din cadrul IGPR, la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar ce vizează săvârșirea unor fapte de corupție.

Cu alte cuvinte, acesta este acuzat de trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.

ADVERTISEMENT

Deși sentința magistraților poate fi atacată cu apel, Giorgiana Hosu, soția inculpatului, a decis să demisioneze din funcția de șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Își va continua, însă, activitatea ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat această solicitare.

Giorgiana Hosu va lucra la Parchetul General după ce a demisionat de la conducerea DIICOT

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât continuarea activităţii doamnei procuror Hosu Elena – Giorgiana în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 26.09.2020, ca urmare a eliberării din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, prin demisie, începând cu data de 25.09.2020”, se arată în decizia Secției pentru procurori a CSM.

ADVERTISEMENT

Dan Hosu a fost găsit vinovat pentru două capete de acuzare și va trebui, totodată, să suporte cheltuieli de judecată în valoare de 10.000 de lei. De remarcat, însă că fostul polițist a scăpat de acuzațiile de trafic de influență și dare de mită, după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe MSN (n.r. mandat de siguranță națională) ca urmare a unei decizii CCR.

Finul Elenei Udrea este la rândul său implicat în dosarul „Carpatica Asig”

Reamintim că soțul fostei șefe a DIICOT a fost trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 într-un dosar care vizează săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită.

ADVERTISEMENT

Potrivit procurorilor, din postura sa de șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, acesta ar fi ajutat-o pe Angela Toncescu să influențeze deciziile de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig. De asemenea, a făcut demersuri ca autoritatea să nu ia decizii nefavorabile societății de asigurări patronate de Dan Ilie Carabulea.

În perioada martie 2015 – martie 2016, fostul poțist ar fi primit alături de alte persoane, printre care Ion-Sorin Tatu și Adrian Gurzău (n.r. fost deputat PDL, finul Elenei Udrea), „foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la Carpatica Asig în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF”.

ADVERTISEMENT

Practic, firmele acestora ar fi încheiat cu Carpatica „contracte păguboase de până la 480.000 euro fără TVA”, în încercarea de a masca sumele de bani primiți, de fapt, pentru traficul de influență. În plus, pe 3 august 2016, Dan Hosu i-ar fi cerut fostului lui coleg, Cătălin Marian Cataramă, să intre în baza de date de la Evidența Populației pentru a-i furniza datele de identificare ale unor persoane decedate.

Acesta intenționa să încheie apoi înțelegeri cu urmașii lor și, contra unui comision, să îi ajute să obțină despăgubiri în baza polițelor de asigurare pe viață. În schimbul sprijinului acordat, Hosu i-ar fi plătit fostului coleg „un sejur într-o stațiune de pe litoralul românesc”, susțin procurorii.

ADVERTISEMENT
Tags: