News

Ce se va întâmpla cu indicele ROBOR în următoarele luni. Anunțul dezamăgitor venit dinspre BNR

ROBOR continuă să crească de la o zi la alta. Vineri, 20 mai, indicele a atins cea mai mare valoare din ultimii nouă ani şi două luni. Dinspre BNR vin însă anunțuri și mai îngrijorătoare.
22.05.2022 | 14:55
Ce se va intampla cu indicele ROBOR in urmatoarele luni Anuntul dezamagitor venit dinspre BNR
Încă o veste proastă pentru români. Indicele ROBOR va continua să crească în acest an. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

La ultima ședință BNR, vineri, 20 mai, indicele ROBOR a crescut la 5,71%, faţă de 5,62% cât era joi. Vorbim astfel de cea mai ridicată valoare din 4 martie 2013 şi până acum.

Încă o veste proastă pentru români. Indicele ROBOR va continua să crească în acest an

Acest trend crescător este departe de a-și fi atins apogeul. Această veste cruntă vine tocmai din direcția BNR.

ADVERTISEMENT

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională a României, a explicat ce se va întâmpla cu ROBOR în următoarele luni. Într-o intervenție la Antena 3, acesta a fost întrebat ce se va întâmpla cu ratele cetățenilor până la finalul anului. Răspunsul:

”Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a prognozat Vasilescu.

ADVERTISEMENT

Românii cu rate care depind de ROBOR trec la IRCC. Ce spune BNR despre această strategie

În ultima perioadă, foarte mulți români au decis să treacă de la indicele ROBOR la IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilo), mai ales că la un credit de 250.000 de lei, rata a crescut cu aproape 700 de lei faţă de anul trecut

  • 2010 este anul în care acest indice ROBOR a fost introdus în sistemul bancar intern

Același Vasilescu spune că soluția IRCC nu e una perfectă. ”Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa.

ADVERTISEMENT

Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China.

În momentul de față îmi convine să schimb un credit în care dobânda o compun din ROBOR de 5,95% plus marja băncii și un IRCC care este de numai 86%, dar dacă ne uităm în urmă, acum 3 luni IRCC era 1,17%. Și dacă ne uităm în urmă era și mai mic.

ADVERTISEMENT

Dar a fost o vreme în care dobânzile au urcat și IRCC a fost mai mare decât ROBOR”, a spus Vasilescu, la aceeași sursă.

ADVERTISEMENT

În prezent, aproape 490.000 de debitori din România au credite legate de ROBOR. Ei pot să ceară băncilor înlocuirea indicelui cu IRCC.

Tags: