News

Ce se va întâmpla cu masca în timpul orelor de sport. Ministerul Sănătăţii a anunţat decizia

03.03.2021 | 17:29
Ce se va intampla cu masca in timpul orelor de sport Ministerul Sanatatii a anuntat decizia
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat ce se va întâmpla cu masca de protecție în timpul orelor de sport. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a trimis o solicitare prin care cerea reanalizarea obligativității purtării măștilor de protecție la orele de sport.

Secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a precizat că resticțiile se vor menține. Reprezentanții de la Sănătate au adăugat că nu susțin nici ideea ca elevii din școlile speciale să revină fizic la școală, indiferent de scenariu.

ADVERTISEMENT

Oficialii au transmis că riscul de infectare în timpul orelor de sport în sală, fără mască, este prezent. În schimb, au explicat că, în aer liber, elevii vor putea să renunțe la mască în timpul orelor de sport, cu condiția respectării distanțării fizice.

Ce se va întâmpla cu masca în timpul orelor de sport. Ministerul Sănătăţii a anunţat decizia

Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a transmis că masca rămâne obligatorie: „nu se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare.”

ADVERTISEMENT

Reprezentanții au mai subliniat că orele de sport măresc riscul de infectare: „în timpul efortului fizic transmiterea este accentuată. O parte dintre țări au sistat complet orele de educație fizică”.

Ministerul Sănătății nu este de acord nici cu revenirea elevilor din școlile speciale în bănci, indiferent de scenariul în care se află localitatea: „având în vedere că în școlile speciale sunt copii cu multiple comorbidități, cu un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală, considerăm necesară respectarea în continuare a scenariilor care țin cont de incidența fiecărei localități și în cazul unităților de învățământ pentru copii cu nevoi speciale”.

ADVERTISEMENT

„Plus că 1 copil bolnav fără mască pentru el și pentru colegi – cadru didactic la ora de sport înseamnă închiderea clasei / claselor dacă orele de educație fizică se organizează în comun. Această măsură ar zădărnici efortul susținut de a purta masca în timpul celorlalte activități școlare,” au adăugat reprezentanții, potrivit Edupedu.

Vlad Voiculescu a transmis și el lămuriri: „Pe tema ore de sport – cu sau fără mască, recomandările Ministerului Sănătății sunt două:
1. Dacă ora de sport se desfășoară în aer liber, atunci purtarea măștii NU este obligatorie, cu respectarea distanței fizice recomandate între elevi.
2. Dacă ora de sport se desfășoară în interior, atunci recomandarea fermă a Ministerului Sănătății este să se poarte masca, iar argumentele pentru această recomandare pot fi împărțite în trei categorii – și v-aș ruga să citiți până la final înainte să vă formați propria părere:
1.CONTEXT NAȚIONAL
a) Avem incidența în creștere a cazurilor de infectări la nivel național;
b) Avem de asemenea o creștere a cazurilor pozitive SARV-CoV-2 în rândul cadrelor didactice de la reluarea cursurilor și de numărul claselor/grupelor suspendate. Las aici câteva cifre:
În 23 februarie – 1 martie 2021 s-au înregistrat:
– 405 infectări în rândul elevilor până la data de 1 martie 2021;
– 418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic până la data de 1 martie 2021;
– 494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada 23 februarie – 1 martie 2021;
c) Avem de asemenea o creștere a numărului de tulpini UK cu rată de transmitere și contagiozitate crescută la copii”

ADVERTISEMENT

Potrivit ordinului comul al Ministerelor Educației și Sănătății, masca de protecție era obligatorie la orele de sport, indiferent de locul unde acestea se desfășoară sau de vârsta elevilor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat renunțarea la măști la data de 1 martie.

„Am adresat rugămintea de a reanaliza situația din această perspectivă și sunt convins că se va ajunge la un numitor comun. Nu există alte state în care orele de educație fizică să se deruleze și să fie obligați elevii să poarte mască,” a explicat acesta.

ADVERTISEMENT